Auken om vandmiljø: Udgangspunktet var uhørt ringe

Miljøminister Ida Auken (SF) glæder sig over, at det går den rigtige vej med udledningen af næringsstoffer fra landbruget. Men der er stadig lang vej til et rent vandmiljø, påpeger ministeren på baggrund af en ny rapport.

- Det er godt, at indsatsen for vandmiljøet for alvor er begyndt at virke. Vi er på rette spor, men vi er ikke i mål endnu, siger Ida Auken.

Den nye rapport er udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og energi (DCE) og De nationale Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) på baggrund af det nationale overvågningsprogram - Novana.

Den viser, at vandet er det reneste i 25 år efter årtiers massive miljøindsats.

- Da vi startede indsatsen i 1990, var udgangspunktet uhørt ringe. Så jeg glæder mig meget over, at det går i den rigtige retning.

- Men vi har stadig vandløb uden liv. Vi har store vandområder, hvor der er problemer med iltsvind, og vi finder stadig rester af sprøjtemidler i det vand, som vi skal drikke. Derfor gælder det om at holde kursen, og det gør vi med de vandplaner, som vi nu har i høring, siger ministeren.

Vandplanerne, som er i høring til på mandag, skal yderligere reducere udledningen af næringsstoffer til naturen.

Vandplanerne følges allerede op i 2015 med yderligere tiltag i en ny generation af vandplaner. Miljøministeren er også på vej med gennemførsel af sprøjtemiddelstrategien, der også skal gavne vandet i Danmark.

Selvom den nye overvågningsrapport viser en positiv udvikling, så siger den ikke noget om, hvor langt man er nået i forhold til at opfylde målene i vandplanerne.

Den viden kommer først, når Miljøministeriet inden længe fremlægger en opdateret basisanalyse af tilstanden i vandmiljøet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip