Aung San Suu Kyi får ny allieret i afsat partileder

Den afsatte leder af Myanmars regerende parti, Shwe Mann, mødtes mandag med demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi, efter at han har sat sig op imod det stadig magtfulde militær på flere områder.

- Shwe Mann og modtageren af Nobels fredspris Aung San Suu Kyi mødtes i hovedstaden, siger et medlem af regeringspartiet.

Præsident Thein Sein afskedigede Shwe Mann fra det regerende parti, Usdp, under dramatiske omstændigheder i sidste uge. Det skete på grund af de bånd, som Shwe Mann har udviklet til Suu Kyi.

Shwe Mann er stadig formand for parlamentet, men han blev torsdag fjernet fra posten som partiformand og erstattet af partiets næstformand. Det skete på en meget opsigtsvækkende måde, da sikkerhedsstyrker omringede partihovedkvarteret og forhindrede politikerne i at forlade bygningen.

Ifølge kilder i partiet er der stigende spændinger mellem lederne af regeringen, der støttes af militæret, på grund af udvælgelsen af kandidater til parlamentsvalget i november.

Usdp har for mange tidligere juntafolk været et springbræt fra at være soldater til at blive parlamentsmedlemmer. I de seneste måneder er rygter om fjendskab mellem Shwe Mann og præsident Thein Sein taget til i styrke.

Begge er tidligere militærgeneraler, der smed uniformen i forbindelse med et kontroversielt valg i 2010, hvor en delvist civil regering tog magten.

Shwe Mann har offentligt udtalt, at han er klar til at arbejde tæt sammen med demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi, ligesom han har sat sig op imod det stadig magtfulde militær på flere områder.

Der er parlamentsvalg i Myanmar 8. november.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip