Aung San Suu Kyi søger støtte i EU

Skrevet af admin

21/10/2013

Dagens topnyheder

Oppositionslederen Aung San Suu Kyi har mandag i Luxembourg indtrængende bedt EU om at hjælpe med at presse på for yderligere demokratiske reformer i hendes hjemland, Myanmar (det tidligere Burma, red.).

- Vi vil sikre os, at EU, det internationale samfund og FN er klar over, hvor alvorligt der er brug for, at forfatningen bliver ændret, siger Suu Kyi i forbindelse med mødet.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger, at både Danmark, andre enkeltlande og EU samlet vil bevare presset på det burmesiske styre.

- Vi skal først og fremmest rose helt uden forbehold for den fantastiske rolle, hun har spillet i Burma-Myanmars rejse fra et af de hårdeste diktaturer, vi havde i denne her verden, til nu et håb om, at den demokratiske proces kan afsluttes.

- Det vil vi gerne være behjælpelige med (...). Derfor er det nyttigt at bede om hendes bud på, hvad er det afgørende for, at man kan sikre, at den demokratiske vej, Myanmar har startet, også lykkes, siger Søvndal efter mødet.

Suu Kyi gør blandt andet opmærksom på, at den gældende forfatning i praksis forhindrer hende i at blive præsident i Myanmar, fordi hun er kvinde, har været britisk gift og har britiske børn.

Der skal være præsidentvalg i 2015. Den nuværende forfatning kræver ifølge Suu Kyi, at præsidenten skal have været i militæret og ikke kan have en ægtefælle eller børn, som er udenlandske statsborgere.

Den tidligere nobelpristager sad i husarrest det meste af tiden fra 1989 til 2010. Efter at militærjuntaen har slækket sit greb om magten, blev hun i maj sidste år valgt ind i parlamentet.

EU kvitterede i april i år for de demokratiske åbninger ved at suspendere langt hovedparten af sine sanktioner mod landet.

Suu Kyi advarer dog mod at tro, at alt er i god gænge.

- Der er sket mange forandringer i Burma. Men ikke så mange, som folk tror, siger hun og understreger, at regeringen er påvirkelig fra udenlandsk side, fordi den gerne vil tiltrække hjælp og investeringer.

Villy Søvndal afviser, at EU har været for hurtig til at belønne reformerne.

- Jeg tror, det var rigtigt at kvittere ved at suspendere sanktionerne og dermed sige at vi kan godt se, at der er sket nogle fremskridt. Men vi ved også, at vi er ikke ved vejs ende endnu, siger Søvndal.

/ritzau/