Aung San Suu Kyi triumferer ved valg i Myanmar

Skrevet af admin

09/11/2015

Dagens topnyheder

25 år efter militæret forhindrede hende i at komme til magten i Myanmar, er det lykkedes oppositionslederen Aung San Suu Kyi at sikre sig en politisk sejr af historiske dimensioner.

Den fungerende formand for det regerende parti i Myanmar, Hitaa Oo, erkendte tidligere mandag i et interview til nyhedsbureauet Reuters, at USDP har lidt nederlag ved søndagens valg.

- Vi tabte. Men vi vil imidlertid acceptere resultatet uden forbehold, sagde han.

Selv er han en af de mange USDP-kandidater, der har tabt deres valgkreds til Suu Kyis Nationale Liga for Demokrati (NLD), oplyser han.

Suu Kyis oppositionsparti meddeler, at det er på vej til at sikre sig over 70 procent af de pladser, der var på valg søndag. Det oplyses ikke, hvor partiet har oplysningerne fra.

Men valgembedsmænd kan bekræfte, at NLD i hovedbyen Yangon har sikret sig 15 ud af 16 mandater.

Der blev i løbet af natten danset i gaderne i Myanmars byer i forventning om et systemskifte i landet.

- Jeg tvivler ikke på resultatet. Jeg tror, alting vil forandre sig, siger en 30-årig sælger på et krydderimarked.

Valgmyndighederne oplyser, at det foreløbige resultat vil være klar tirsdag, og at resultatet af den fulde optælling vil være afsluttet inden 10 dage.

NLD skal vinde mindst 67 procent af de tilgængelige pladser i parlamentet. Det vil være nok til at bringe det regerende USDP i mindretal.

De militære ledere har gennem forfatningen på forhånd sikret sig, at de råder over 25 procent af pladserne, inden resten af mandaterne fordeles.

Valget i Myanmar er historisk. Det er det første frie valg i 25 år. Da valget blev afholdt for et kvart århundrede siden, vandt Suu Kyi valget stort. Men inden hendes parti kunne overtage regeringsmagten, blev det bremset af et militærkup.

Siden har militærjuntaen i årevis holdt Suu Kyi i husarrest eller i fængsel.

Fra 2011 har styret gennemført store forandringer og iværksat en række reformer, som pegede mod mere demokrati. Det internationale samfund har belønnet den udvikling ved at ophæve de internationale sanktioner mod landet.

Selv om der er tale om parlamentsvalg, afgøres det også indirekte, hvem der skal være landets næste præsident. Det er nemlig parlamentet, der vælger præsidenten.

Men det er udelukket, at Suu Kyi kan blive præsident. Generalerne har fået indskrevet i forfatningen, at hvis man har været gift med en udlænding, kan man ikke blive præsident.

Suu Kyis mand var brite. Han døde i 1997.

/ritzau/AFP