Aung San Suu Kyi vil være præsident

Den berømte politiker erklærer dog samtidig, at landets forfatning forhindrer hende i at blive præsident.

»Jeg ønsker at stille op til præsidentvalget, og det er jeg ret ærlig omkring. Hvis jeg lod som om, at jeg ikke ville være præsident, ville jeg ikke være ærlig, siger Aung San Suu Kyi ifølge AFP.

Den nuværende forfatning blokerer imidlertid for de præsidentielle ambitioner. Den fastslår nemlig, at personer, hvis børn eller ægtefælle er borgere i andre lande end Myanmar, ikke kan lede landet.

Aung San Suu Kyis mand og to sønner er britiske statsborgere, og det er derfor en udbredt forståelse i Myanmar, at bestemmelsen i forfatningen netop er rettet mod den populære oppositionsleder.

Siden den nuværende præsident kom til magten for to år siden, har Myanmar åbnet sig mod omverdenen, og landet har gennemgået en række politiske og økonomiske sanktioner, som har fået Vesten til at fjerne er lang række sanktioner mod styret i Myanmar.

Hundredvis af politiske fanger er blevet frigivet, og den nobelprisvindende Aung San Suu Kyi er blevet medlem af parlamentet. Samtidig har der været relativt roligt i landet, som i mange år var præget af etniske sammenstød og sammenstød mellem militæret og demonstranter.

Aung San Suu Kyi blev selv holdt i husarrest af militærjuntaen i 15 år, og hendes insisteren på ikke-voldelige og prodemokratiske aktiviteter har gjort hende og partiet Den nationale Demokrati Liga yderst populære. Hun ventes derfor at vinde præsidentvalget, hvis det kommer til at foregå frit og fair - og hun får lov at deltage.

Dagens Gossip