Aung San Suu Kyis ven er Myanmars nye præsident

Myanmars parlament valgte tirsdag den 69-årige Htin Kyaw som landets præsident. Men det er hans nære ven Aung San Suu Kyi, som reelt bliver landets leder.

Suu Kyi var forhindret i at stille op, fordi hun har børn, der er udenlandske statsborgere.

- Dagens resultat skyldes folkets kærlighed til hende. Det er en sejr for min søster Aung San Suu Kyi, lyder det begejstret fra Htin Kyaw efter afstemningen.

Der var tre kandidater til posten. Aung San Suu Kyis parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), havde indstillet Htin Kyaw til præsidentposten.

I begge kamre sidder NLD på flertallet, så valget af Kyaw var af mange iagttagere betragtet som en formalitet.

Htin Kyaw fik 360 af 652 stemmer. Han erstatter den nuværende præsident, Thein Sein, i slutningen af måneden.

- Det her er en stor dag for os, sagde parlamentsmedlemmet Zar Ni Min fra NLD, da resultatet var klart.

- Det er, hvad vi har håbet på meget længe.

Suu Kyi, der var det første medlem i parlamentet til at kaste sin stemme tirsdag, klappede og smilede, da resultatet blev annonceret.

NLD vandt en jordskredssejr ved parlamentsvalget i november, men forfatningen, der er udarbejdet af den tidligere militærjunta, forbød Suu Kyi at stille op til posten som præsident.

Hun har svoret at ville lede landet alligevel gennem en præsident af navn, og det blev så en af hendes nærmeste venner. Htin Kyaw har været et betroet medlem af hendes inderkreds siden midten af 1990'erne. Han er i øvrigt ikke medlem af parlamentet.

Landets stadig meget magtfulde militær, der i årevis holdt Suu Kyi fængslet eller i husarrest, sidder på en fjerdedel af pladserne i parlamentet. Militærets kandidat, general Myint Swe, fik 213 stemmer og bliver vicepræsident.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip