Australien debuterer i Eurovision med talentshow-vinder

Skrevet af admin

21/05/2015

Mest læste i dag

Ved lørdagens store Eurovision-finale i Wien vil alles øjne være rettet mod den 33-årige Guy Sebastian, når han indtager scenen i Wiener Stadthalle i den østrigske hovedstad.

Han er nemlig den første kunstner, der skal repræsentere Australien som deltagerland i Eurovision, hvor landet af EBU (European Broadcasting Union, red.) er inviteret med i anledningen af den store musikkonkurrences 60 års jubilæum.

I mere end 30 år har Eurovision været sendt i fjernsynet i Australien, og her er det en voldsomt populær begivenhed.

- Hos os bliver det jo sendt ret tidligt om morgenen på grund af tidsforskellen, men før i tiden, inden internettet, Twitter og sociale medier gjorde det helt umuligt, så ville man sørge for ikke at finde ud af, hvem der vandt, før næste aften hvor det bliver sendt i primetime, fortæller den australske journalist Yolanda Zaw.

Men med internettes indtog vælger en del australiere at stå overordentligt tidligt op for at følge konkurrencen direkte.

- Det er få ting, australiere står op midt om natten for at se. Der er nogle sportsbegivenheder som Wimbledon, rugby-finalen og VM, og så er der altså Eurovision, fortæller Yolanda Zaw om showet.

Australske Guy Sebastian, der skal prøve at vinde europæernes hjerter med sangen "Tonight Again", er allerede en stor stjerne i hjemlandet. Han vandt talentshowet "Australian Idol", da det første gang blev sendt down under i 2003. Siden da har han kæmpet for at stable en karriere på benene.

Nu kan han kalde sig den eneste mandlige kunstner i Australien, der hele seks gang har toppet hitlisterne med en sang, og ved en pressekonference forud for Eurovision-showet fortalte sangeren da også, at han ikke kan gå i fred på gaden i hjemlandet længere.

Men selvom Australien ikke ligger helt dårligt hos bookmakerne før Eurovision-braget, så bliver det svært for Guy Sebastian at vinde europæernes hjerter og en sejr, siger DR's melodi grand prix-ekspert Ole Tøpholm.

- Det er en fed popsang, han stiller op med, og den fortjener mange point. Men jeg kan se på de reaktioner, jeg har fået, at folk synes, at det er mærkeligt, at Australien er med, og der er jo heller ikke nogen logisk forklaring på den måde. De kan bare godt lide showet, siger han.

Hvis Australien skulle gå hen og vinde, skal grand prix'et dog ikke down under næste år. Reglerne for landets deltagelse er udformet således, at Australien skal vælge et europæisk deltagerland at holde showet sammen med.

/ritzau/