Australien forsvarer sin deltagelse i invasionen af Irak

Skrevet af admin

07/07/2016

Dagens topnyheder

Australiens udenrigsminister, Julie Bishop, forsvarer torsdag landets beslutning om at gå med i den USA-ledede invasion af Irak i 2003, skriver nyhedsbureauet dpa.

Bishop, der dengang var sundheds- og ældreminister, siger, at den daværende regering tog sin beslutning på baggrund af de "bedst tilgængelige oplysninger på tidspunktet".

- Jeg var til stede i lokalet. Jeg husker meget tydeligt de informationer, vi blev præsenteret for, siger Julie Bishop til Australiens Channel 7.

Meldingen kommer, dagen efter at den såkaldte Chilcot-rapport såede tvivl om Storbritanniens grundlag for at deltage i krigen mod Saddam Husseins Irak.

Ifølge rapporten, der har været syv år undervejs, overdrev de politiske ledere den trussel, som Hussein udgjorde mod Vesten.

Ligeledes var efterretningerne om masseødelæggelsesvåben fejlbehæftede, og det juridiske grundlag for at gå i krig var "utilfredsstillende".

Australien var i modsætning til Danmark med i selve invasionen af Irak og bidrog over tid med cirka 2000 mand til koalitionen. Tre australiere mistede livet i krigen.

På spørgsmålet om hvorvidt tidligere premierminister John Howard skal undskylde til det australske folk for at gå i krig på et tvivlsomt grundlag, siger Julie Bishop, at "det må være op til ham".

I modsætning til det snævre flertal i Folketinget, der dagen efter invasionen stemte for at sende Danmark i krig, var der i det australske parlament bredere opbakning til beslutningen.

I Danmark nedsatte SRSF-regeringen i 2012 Irak-kommissionen, der skulle granske den danske beslutning om at gå med i krigen. Men kommissionen blev lukket som noget af det første, da Venstre overtog regeringsmagten sidste sommer.

Baggrunden for Danmarks militære engagement i Irak - samt i Kosovo og Afghanistan - skal i stedet undersøges gennem en uvildig udredning.

Otte danske soldater døde under deres udstationering i Irak.

/ritzau/