Australien stopper 336 personer på vej til krigsområder

Over 300 personer - herunder flere mindreårige - er i løbet af et år i sidste øjeblik blevet forhindret i at rejse fra Australien til konfliktområder som Irak og Syrien, melder landets antiterrormyndigheder i sin årlige rapport torsdag.

Fra juli sidste år til juni i år har myndighederne i Australiens otte internationale lufthavne gennemført 133.368 såkaldt hurtige baggrundstjek af personer på vej med et fly ud af landet.

Ud af dem blev 336 passagerer forbudt at rejse videre, viser rapporten.

Samtidig er 67 pas direkte blevet beslaglagt og annulleret af sikkerhedsmæssige årsager. Det er en stigning fra 45 i perioden et år før.

I rapporten kan man også læse, at myndighederne har fanget "personer, der udgør en national sikkerhedsrisiko", og at de har forhindret "et antal mindreårige i at rejse til konfliktområder i Syrien og Irak".

Blandt andet er to drenge på 16 og 17 år fra en eliteskole i storbyen Sydney i marts blevet stoppet, inden de ville flyve til Tyrkiet for angiveligt at rejse videre til slagmarken i Syrien.

De to drenge var angiveligt blevet radikaliseret og ville slutte sig til militante grupper i Syrien. De blev dog aldrig sigtet for noget.

Terrortruslen i Australien vurderes fortsat at være høj, og frygten blandt australske politikere er, at australiere drager i krig i Syrien eller Irak og vender tilbage og udfører angreb i hjemlandet.

Onsdag kom det frem i en hvidvaskningsrapport, at der i 2014 og hidtil i 2015 er blevet overført 53 millioner australske dollar fra Australien til formodet terrorstøtte i udlandet. Det svarer til over 250 millioner kroner.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip