Australsk forretningsmand er skaber af Bitcoin

Skrevet af admin

02/05/2016

Dagens topnyheder

Den australske entreprenør Craig Wright har offentligt erkendt, at han er Bitcoin skaberen Satoshi Nakamoto. Indrømmelsen afslutter flere års spekulationer om, hvem der oprindeligt kom med ideen bag det digitale kontantsystem.

Fremtrædende medlemmer af netværket omkring Bitcoin og dets udviklingskerne bekræfter Wrights udsagn.

Wright har givet sig til kende som skaberen af Bitcoin til blandt andre BBC og nyhedsmagasinet The Economist. Ved et møde med BBC underskrev han digitalt beskeder, hvor han anvendte de kryptografiske nøgler, som blev brugt under udviklingen af Bitcoin.

Online-betalingssystemet, der fungerer som en virtuel valuta, blev første gang beskrevet i 2009 i en rapport forfattet af en person, der kaldte sig selv Satoshi Nakamoto.

Det har senere vist sig, at Satoshi Nakamoto var et pseudonym.

De to amerikanske magasiner Wired og Gizmodo har tidligere skrevet, at identiteten på skaberen var Craig Wright. Men den australske forretningsmand, der ejer en række selskaber, en bitcoin-bank og en bitcoin-børs, har aldrig selv stået frem før.

- Alle tegn peger på Craig Steven Wright. Men selv om vi har masser af beviser, kan vi stadig ikke med hundrede procents sikkerhed sige, at mysteriet er løst, skrev Wired sidste år.

Wright håber, at spekulationer og gisninger omkring Satoshi Nakamotos identitet nu stopper.

Bitcoins er i dag accepteret som betaling for en lang varer og tjenesteydelser. Systemet offentliggør alle transaktioner for at forhindre snyd og kriminalitet. Der er i øjeblikket 15,5 millioner bitcoins i omløb. Hver af dem har en værdi på omkring 449 dollar - omkring 2918 kroner.

Satoshi Nakamoto menes at have samlet omkring en million Bitcoins til sig selv.

Wright skulle angiveligt ikke have opfundet bitcoin-systemet alene, men sammen med Dave Kleiman, en amerikansk it-ekspert fra Florida, der døde i 2013.

Dave Kleiman sad i kørestol efter en motorcykelulykke og døde meget fattig, selv om de to opfindere efter sigende skulle råde over store formuer.

Men det passer godt med myten om Satoshi Nakamoto, fordi det menes, at skaberen af bitcoin-systemet aldrig har brugt af sin formue.

/ritzau/