Australsk premierminister står over for skæbneafstemning

Skrevet af admin

06/02/2015

Dagens topnyheder

Den australske premierminister, Tony Abbott, er kommet under voldsomt pres i egne rækker.

Fredag er det kommet frem, at en af Abbotts partifæller vil iværksætte en afstemning blandt parlamentsmedlemmerne i det konservative parti, hvor de skal tage stilling til, om Abbott fortsat er den rette til at lede partiet.

Ifølge flere australske medier skal den interne afstemning holdes tirsdag på et gruppemøde, og premierministeren har godkendt, at afstemningen kommer på dagsordenen.

Tony Abbott er de seneste uger kommet under større og større pres, og det blev endnu klarere, da premierministeren besluttede at slå den britiske prins Philip til ridder.

Det blev offentliggjort på Australiens nationaldag, Australia Day, og kritikerne mener, at premierministeren kunne have fundet mange andre personer, der var mere værdige.

Den kommende afstemning om Abbotts fremtid som leder af sit parti er blevet foranstaltet af partifællen og parlamentsmedlemmet Luke Simpkins.

- I de seneste to uger er jeg blevet oversvømmet med e-mail og besøg på mit kontor, hvor alle stillede spørgsmål til den måde, regeringen ledes på. Ridderskabs-problemet var for mange det endelige bevis på en manglende forbindelse til folket, lyder det fra Luke Simpkins.

Abbott har staks svaret igen og lovet at genskabe en stabil regering og gøre op med intern uro i partiet.

Abbott henviser til, hvor galt det gik i Australiens andet store parti, Arbejderpartiet, hvor Julia Gillard i 2010 væltede premierminister Kevin Rudd, blot for at hun tre år senere igen blev smidt ud af Rudd.

- Vi er ikke Arbejderpartiet, og vi vil ikke gentage dette kaos og denne ustabilitet fra Arbejderpartiets dage, lover Abbott ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ingen har officielt meldt sig til at udfordre premierministeren, men australske ABC News spekulerer i, at blandt andet næstformand og udenrigsminister Julie Bishop eller den tidligere partileder Malcolm Turnbull kan komme til at overtage partiet.

Turnbull er bookmakernes favorit.

Tony Abbott har siddet som premierminister i Australien siden efteråret 2013 og har været formand for sit parti siden 2009.

/ritzau/