Australske politikere arbejder på at droppe dronningen

Skrevet af admin

25/01/2016

Dagens topnyheder

Syv ud af otte regeringsledere i Australiens delstater og territorier har skrevet under på et dokument, der støtter en australsk republik ledet af en australier.

Dermed er et markant skridt blevet taget i arbejdet for at forlade monarkiet under den britiske trone, skriver tv-stationen ABC på sin hjemmeside.

Colin Barnett, der er premierminister i delstaten Western Australia, er den eneste, som ikke har sat sin underskrift på erklæringen.

I dokumentteksten står der:

- Vi, de undertegnede premierministre og politiske ledere i Australien, mener, at australierne bør have en australier som vores statsleder.

Bartnett slår i en skriftlig udtalelse fast, at han støtter en australsk republik, men at tidspunktet for omvæltningen ikke er rigtigt.

- Mens jeg tror på og håber, at jeg kommer til at opleve, at Australien vælger at blive en republik, mener jeg, at tiden ikke er inde lige nu, siger han ifølge ABC.

Den modsatte holdning er ikke overraskende at finde hos Peter FitzSimons fra organisationen Australian Republican Movement.

- Det er tid til at rykke, og jeg må sige, at jeg var begejstret for, hvor entusiastiske delstaternes premierministre var. Alle Australiens politiske ledere støtter nu en australier som statsleder - inklusive premierminister Malcolm Turnbull og oppositionsleder Bill Shorten, siger han til ABC.

Australiens premierminister, Malcolm Turnbull, er republikaner, og fra hans kontor lyder det, at hans arbejde for, "at Australien får en australier som statsleder fortsætter ufortrødent."

Han har dog tidligere sagt, at en folkeafstemning om spørgsmålet er usandsynlig, så længe dronning Elizabeth sidder på tronen i Storbritannien.

/ritzau/