Avis: 60 millioner spanske opkald aflyttet af NSA

Skrevet af admin

28/10/2013

Dagens topnyheder

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har angiveligt lyttet med i millioner af spanske opkald på en enkelt måned sidste år, rapporterer den spanske avis El Mundo i mandagens udgave.

Avisen henviser til informationer fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der skulle klarlægge, at NSA samlede data fra 60 millioner opkaldt foretaget i Spanien i december 2012, skriver NBC News.

Oplysningen kommer efter, at det tyske magasin Der Spiegel har beskrevet, hvordan USA muligvis har aflyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefoner i mere end et årti.

Ifølge den tyske avise Bild godkendte præsident Barack Obama i 2010 personligt spionagen mod Merkel. Men det afviste NSA søndag.

- NSA-lederen, general Keith Alexander, havde ikke samtaler med præsident Obama i 2010 om den påståede aflytning af forbundskansler Merkel, og han har aldrig talt med nogen om de påståede operationer omkring forbundskansleren, siger talskvinden Vaneé Vines.

Obama har i en personlig telefonsamtale selv forsikret Merkel om, at han ikke har kendt til nogen overvågning af hendes mobiltelefon.

Ifølge Bild havde NSA adgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler samt sms'er, men ikke til forbundskanslerens fastlinje, som hun normalt bruger til samtaler med andre stats- og regeringschefer.

Sagen om NSA's omfattende spionage begyndte at rulle i juni, hvor it-tekniker og tidligere efterretningsmand Edward Snowden var kilde til en historie i The Washington Post om, at NSA havde "direkte" adgang til centrale computerservere hos ni førende internetselskaber i USA.

/ritzau/