Avis: Briter kører hemmelig overvågning i Berlin

Noget tyder på, at Storbritannien har en finger - eller et øre - med i spillet, når det kommer til aflytning af den tyske regering og forbundskansler Angela Merkel.

Avisen Independent skriver, at briterne har et netværk af "elektroniske spionposter" blot et stenkast fra Forbundsdagen og kansler Merkels kontor.

Dokumenter, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har lækket, er baggrund for den nye afsløring.

Luftfoto, lækkede dokumenter fra efterretningstjenesten NSA og informationer om tidligere spionaktiviteter i Tyskland peger alt sammen i retning af, at briterne driver deres egen overvågningsstation tæt på den tyske regering og kansleren.

Avisen skriver, at briterne benytter højteknologisk udstyr placeret på toppen af ambassadens tag.

Overvågningsaktiviteterne, som ledes af den britiske efterretningstjenestes hovedkontor i Cheltenham, bliver angiveligt udført i samarbejde med USA og andre allierede.

Da det kom frem i slutningen af oktober, at USA skulle have aflyttet Angela Merkels telefon, var det alene amerikanerne og tjenesten NSA, der fik skylden.

Ifølge Independent har USA lukket deres overvågning i Berlin på grund af sagen med Merkel, som straks tog personlig kontakt til præsident Barack Obama med krav om at stoppe aflytningen.

Senere er det kommet frem via andre Snowden-lækkede dokumenter, at andre efterretningstjenester - også Danmark - arbejder tæt sammen med amerikanerne.

To forskellige lækkede dokumenter placerer Storbritannien i inderkredsen af USA's allierede i samarbejde med tre andre, mens Danmark er kategoriseret i gruppe to.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip