Avis: England kan lære af danske fixerum

I Brighton, der er en stor turistby i det sydlige England med et indbyggertal på omkring 440.000, hvis man tæller forstæder med, er 110 mennesker således døde af årsager relateret til stofmisbrug mellem 2009 og 2012.

En journalist fra The Guardian har været på besøg i det danske stofindtagelsesrum på Vesterbro i København, der har plads til otte personer ad gangen, mens fire kan indtage deres stoffer i en varevogn parkeret i gården. Her kan de således - væk fra gaden - indtage deres narkotika under overvågning af sygeplejersker.

»Det har et biblioteks atmosfære, hvor stofmisbrugerne kryber sammen i deres båse med små bordlamper uden at sige meget andet end at tysse på dem, der larmer,« skriver The Guardian om det danske fixerum.

»Det er ikke et behageligt sted, men det er meget populært. Der har været flere end 36.000 injektioner, siden rummet åbnede i oktober. Der har været yderligere 13.000 injektioner i varevognen, omkring 40 om dagen. De fleste brugere, omkring 75 procent, er mænd, og to tredjedele er fra 31 til 50,« står der videre i artiklen i den britiske avis.

The Guardian hæfter sig således ved, at man i det danske fixerum - ligesom det også er tendensen i udenlandske udgaver - ikke har oplevet et eneste dødsfald på trods af flere tilfælde af misbrugere, der har fået en overdosis.

»Misbrugeres liv bliver uden tvivl reddet. Alt bevis, her og internationalt, antyder det,« skriver The Guardian, som også fremhæver, at fixerummet har betydet, at det ikke flyder med kanyler i området på samme måde, som det gjorde tidligere.

Vesterbro i København huser Danmarks første stofindtagelsesrum, og tidligere i år åbnede et tilsvarende rum i Odense, mens et tredje er på vej i Aarhus.

Stofindtagelsesrummene i de tre kommuner er ifølge Sundhedsministeriet et resultat af, at et flertal i Folketinget i juni 2012 vedtog et lovforslag fra regeringen, der gør det muligt for kommuner og selvejende institutioner med en kommunal driftsoverenskomst at oprette og drive steder, hvor stærkt afhængige stofmisbrugere over 18 år kan indtage deres stoffer.

Regeringen afsatte sammen med Enhedslisten en pulje på 17 millioner kroner, som kommunerne har kunnet søge om medfinansiering til stofindtagelsesrummene fra.

Kommunerne skal selv dække minimum halvdelen af udgifterne til driften.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip