Avis: Kenyansk atletikboss stak sponsorpenge i lommen

Skandalerne i international atletik fortsætter, efter at den britiske avis Sunday Times søndag beretter om korruption i atletikforbundet i Kenya.

Ifølge avisen har vicepræsidenten i Kenyas Atletikforbund (AK), David Okeyo, sammen med to andre personer stukket sponsorkroner fra tøjgiganten Nike i egen lomme.

- En efterforskning fra Sunday Times og den tyske tv-station ARD/WDR har afdækket en edsvoren erklæring, hvor en whistleblower (intern person, red.) påstår, at lederne hævede tæt på 650.000 euro (cirka 4,8 millioner kroner, red.) fra forbundets bankkonto, skriver Sunday Times.

Ifølge avisen er oplysningerne meldt til politiet, og Okeyo skulle være blevet afhørt af det lokale politi, mens de dokumenterede oplysninger er overdraget til de kenyanske myndigheder.

Oplysninger kommer, efter at præsidenten for Det Internationale Atletikforbund, IAAF, Sebastian Coe, er blevet kritiseret for at være fortsat i en slags ambassadørrolle for Nike, efter at han blev præsident for IAAF.

IAAF var ikke klar over situationen med Okeyo og svarede i en meddelelse i Sunday Times blandt andet:

- IAAF var ikke klar over efterforskningen af Mr. Okeyo i Kenya, og informationen er med øjeblikkelig virkning sendt videre til den uafhængige etiske kommission i IAAF.

David Okeyo nægter ifølge avisen at have gjort noget forkert.

Ifølge den norske avis VG deltog en af de mistænkte kenyanere fredag, da IAAF besluttede midlertidigt at suspendere russiske atleter fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning.

Det skete som en konsekvens af, at en dopingrapport fra en kommission under Det Internationale Antidopingagentur, Wada, mandag afslørede, at russiske atletikudøvere gennem en årrække har benyttet sig af systematisk doping.

Samtidig efterforskes Sebastian Coes forgænger på posten som IAAF-præsident, Lamine Diack, samt andre personer i øjeblikket i Frankrig for at have modtaget bestikkelse og for at dække over positive dopingprøver.

En talsmand fra Nike udtaler i et svar til Sunday Times, at man har handlet ud fra "integritet" i aftalerne med Kenyas Atletikforbund, og at "forventningerne og forståelsen" af sponsoraftalen med AK var, at pengene skulle gå til at støtte atleterne i Kenya.

Talsmanden oplyser videre, at Nike samarbejder med de lokale myndigheder omkring efterforskningen.

VG skriver også søndag, at en række atleter blev testet positive for brug af doping i forbindelse med de Afrikanske Lege, der blev afholdt i Den Demokratiske Republik Congo i september.

Her skulle otte atleter være testet positive for brug af doping, mens 12 andre prøver viste unormalt høje værdier.

Ifølge VG skulle Wada være på trapperne med en rapport om dopingprøverne ved de Afrikanske Lege, da man havde sendt anonyme observatører af sted.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip