Avis: NSA spionerede mod COP15-forhandlinger

Skrevet af admin

30/01/2014

Mest læste i dag

Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) spionerede mod andre landes forberedelser til COP15 i København i december 2009, og tjenesten planlagde at fortsætte spionagen under selve forhandlingerne i Bella Center.

Et af målene for NSA var værtslandet Danmark. Det fremgår af et NSA-dokument, som Information har fået adgang til via whistlebloweren Edward Snowden.

Dokumentet blev lagt ud på et internt netværk i NSA 7. december 2009, samme dag som klimatopmødet i København begyndte.

De centrale afsnit i dokumentet er klassificerede som tophemmelige, hvilket er det højeste klassifikationsniveau i USA.

I det lækkede dokument står der, at NSA og dens tætte partnere blandt efterretningstjenesterne i Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand "vil fortsætte med at forsyne beslutningstagere med enestående, betimelige og værdifulde indblik i nøglelandes forberedelser og mål for konferencen så vel som overvejelserne i landene om klimaforandringspolitikker og forhandlingsstrategier".

NSA beskæftiger sig med elektronisk efterretningsvirksomhed.

Som eksempel på oplysninger, den allerede har indhentet forud for COP15, nævnes specifikt en rapport med "forhåndsdetaljer om det danske forslag og deres bestræbelser på at søsætte en 'redningsplan' for at redde COP15".

Desuden fremgår det af det lækkede dokument, at NSA ville spionere under selve topmødet, skriver Information.

Ifølge dokumentet vil "signalefterretninger (elektronisk indhentning af kommunikation, red.) utvivlsomt spille en betydningsfuld rolle i at holde vores forhandlere så godt orienterede som muligt under den to uger lange begivenhed".

Helle Thorning-Schmidt (S) har fastholdt, at hun ikke har grund til at tro, at Danmark er blevet overvåget på ulovlig vis. Men statsministeren må genoverveje sin forklaring, mener Peter Lauritsen, leder af Forum for overvågningsstudier på Aarhus Universitet:

- Regeringen har forsøgt at nedtone bekymringen for NSA ved at sige, at der ikke er noget at komme efter, og at den ikke har nogen mistanke om noget som helst. De nye oplysninger underminerer det udsagn, siger han til Information.

/ritzau/