Avis: Regeringen tilbageholdte advarsler om landbrugspakke

Regeringens top har længe vidst, at der var en betydelig risiko for, at landbrugspakken ville komme i problemer med EU-Kommissionen, uden at de oplysninger er blevet formidlet videre til Folketinget.

Det skriver Berlingske onsdag.

På et møde i regeringens ø-udvalg, der består af finans-, skatte- og erhvervs- og vækstministeren, den 10. december 2015 fik deltagerne udleveret et materiale - et såkaldt kvælstofcover - om den kommende landbrugspakke.

I det kvælstofcover advarer regeringens egne embedsmænd om, at "der er en betydelig risiko for, at EU-Kommissionen vil forholde sig kritisk til, at man trækker den strukturelle effekt for 2013-2015 fra i opgørelsen af mertilførsel i 2016-2018."

Men i et udleveringsnotits til Folketinget samme dag stod der, at der er "vurderingen, at Danmark overholder sine EU-retlige forpligtigelser". Heller ikke senere har Folketinget fået udleveret de oplysninger.

I selve den politiske aftale om landbrugspakken står der, at skulle der "mod forventning" opstå problemer med EU, mødes parterne igen.

To juraprofessorer mener, at regeringen har tilbageholdt oplysninger for Folketinget.

- Selv om regeringen og dens embedsmænd har lov til at holde salgstale for pakken, er det ikke i orden at undertrykke og underspille helt centrale problemer, siger Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

- Hvis man kortslutter processen med at levere korrekt og dækkende information til Folketinget, kan Folketinget ikke træffe beslutninger på et oplyst grundlag.

Også juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet, der har speciale i offentlig ret, mener, der er forskel på, hvad regeringen har vidst internt, og hvad regeringen har formidlet videre til Folketinget.

Til stede ved mødet i ø-udvalget var også daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen.

Danmark har siden modtaget en pilot-skrivelse fra EU-kommissionen, hvor kommissionen spørger ind til landbrugspakken.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip