Avis: Tyskland er bekymret for dominoeffekt efter brexit

Tysklands regering er bekymret for, at andre lande kan vælge at følge trop og forlade EU, sådan som briterne har besluttet ved torsdagens folkeafstemning.

Bekymringen kommer til udtryk i et strategipapir fra det tyske finansministerium, som avisen Die Welt er kommet i besiddelse af efter den britiske brexitafstemning.

De lande, som Tyskland frygter, måske kunne tænkes at lave deres egen exit fra unionen, er Frankrig, Østrig, Finland, Holland og Ungarn, fremgår det af dokumentet.

Strategipapiret anbefaler, at Tyskland sammen med EU tilbyder Storbritannien "konstruktive exit-forhandlinger" med det mål at indgå en form for partnerskabsaftale med Storbritannien.

Af det lækkede strategipapir fremgår også, at Tyskland fremover kan komme til at bidrage med mere til det europæiske budget, når Storbritannien forlader EU.

Det kan koste Tyskland over 22 milliarder ekstra årligt i bidrag til EU's fælleskasse, skriver avisen.

Langt størsteparten af indtægterne i EU's fælles kasse kommer fra medlemslandene, der betaler et kontingent udregnet ud fra landets bruttonationalindkomst.

Tyskland skal i 2016 betale godt op mod 225 milliarder kroner i bidrag til EU-budgettet, mens Danmark ifølge EU-oplysningen skal betale op mod 21 milliarder.

Danmark, Tyskland og Storbritannien er blandt de lande, der betaler mere til EU's kasse, end de får igen i for eksempel landbrugs- og uddannelsesstøtte.

Ifølge det danske finansministerium har man ikke regnet på, hvor meget ekstra Danmark kommer til at bidrage med til det europæiske budget, når Storbritannien forlader EU.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip