Avis: USA og Tyskland dropper overvågning af hinanden

Myndighederne i USA og Tyskland er tæt på at indgå en bilateral aftale om ikke længere at overvåge hinanden, erfarer Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Parterne er enige om, at aftalen skal underskrives i nærmeste fremtid, sandsynligvis i begyndelsen af det nye år.

Det siger tyske regeringskilder til avisen halvanden uge efter, at regeringen i Berlin meddelte, at amerikanerne kan have aflyttet den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon.

Tyskland går efter, at regeringerne i Washington og Berlin samt landenes efterretningstjenester forpligter sig til ikke at spionere mod hinanden. Det skal både gælde politiske ledere og almindelige borgere, skriver nyhedsmagasinet Der Spiegel.

Ifølge magasinet er der foreløbig kun opnået enighed om, at USA og Tyskland vil afholde sig fra at udøve økonomisk spionage mod hinanden.

Præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, Susan Rice, der forhandler på amerikanernes vegne, har ifølge Der Spiegel endnu ikke sagt god for, at den gensidige aflytning helt vil blive droppet.

Konturerne i den såkaldte no spy-aftale er angiveligt faldet på plads, efter Merkel i den forgangne uge havde sendt sin toprådgiver og efterretningskoordinator til Washington for at få en afklaring af skandalen og aftalt nogle konsekvenser med amerikanerne.

USA og Tyskland mangler fortsat at aftale det konkrete indhold i aftalen. Men ifølge Frankfurter Allgemeines oplysninger kan der både blive indgået en bilateral aftale mellem de to lande samt en separat aftale mellem landenes efterretningstjenester.

Lederen af USA's efterretningstjeneste National Security Agency (NSA), Keith Alexander, skal ifølge Der Spiegel på et møde med amerikanske kongresmedlemmer og EU-parlamentarikere indirekte have indrømmet, at USA har overvåget den tyske kansler.

- Det bliver hun ikke længere, lød det fra NSA-chefen, da den demokratiske senator Dianne Feinstein spurgte ham, om NSA aflytter Angela Merkel.

Keith Alexander og de andre amerikanske efterretningschefer får mandag besøg af deres tyske kolleger for at fortsætte forhandlingerne om det gensidige spionagestop.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip