Avis: USA-soldater udsat for kemiske våben i Irak

Skrevet af admin

16/10/2014

Dagens topnyheder

De amerikanske myndigheder har forsøgt at skjule, hvor meget de soldater, der blev sendt til Irak efter invasionen i 2003, blev udsat for giftgasser fra de gamle kemiske våben, som de fandt.

Ifølge avisen The New York Times fandt amerikanske soldater ikke færre end 5000 sprænghoveder, granater og bomber, som var fyldt med kemiske stoffer, men dette blev holdt hemmeligt.

En af begrundelserne, som daværende præsident George W. Bush brugte for at invadere Irak, var påstanden om, at landets diktator Saddam Hussein aktivt forsøgte at udvikle masseødelæggelsesvåben.

Men selv om de amerikanske styrker aldrig fandt bevis for, at der fandtes et sådant program, fandt de masser af rester af gamle kemiske arsenaler.

Problemet var, at soldaterne ikke var udstyret eller trænet i håndtere dem, skriver avisen, der har fået indsigt i en række dokumenter om krigen i Irak.

Ikke engang medlemmerne af Kongressen i USA blev fuldt ud informeret om fundene, og soldaterne fik besked om at tie eller lyve om sagen.

Ifølge en tidligere sergent, som fik brandsår af sennepsgas i 2007, blev han ikke evakueret til USA på trods af hændelsen. Han siger, at soldaterne følte sig som forsøgsrobotter frem for soldater.

Talsmand for USA's forsvarsministerium kontreadmiral John Kirby oplyser, at omkring 20 soldater er blevet udsat for sennepsgas eller nervegas under opholdet i Irak. Han afviser samtidig, at Pentagon har holdt noget hemmeligt.

Alle de kemiske våben, som blev fundet i Irak, var produceret før 1991 i forbindelse med landets langvarige krig mod nabolandet Iran. Langt de fleste af våbnene var endda udviklet i USA, produceret i Europa og sat i produktion i Irak af vestlige firmaer.

USA trak sig ud af Irak i 2011, men er nu igen involveret i landet. Denne gang er det den militante bevægelse Islamisk Stat, som USA sammen med Iraks regeringshær forsøger at bekæmpe.

/ritzau/NTB