Avis: USA vil bevare kamprolle i Afghanistan næste år

Skrevet af admin

22/11/2014

Dagens topnyheder

USA's militære rolle i Afghanistan bliver af mere offensiv karakter, end hvad der hidtil har været lagt op til.

Ifølge The New York Times har præsident Barack Obama i al hemmelighed inden for de seneste uger skrevet under på en ordre, der giver mulighed for en bredere militær mission i Afghanistan i 2015.

Blandt andet vil amerikanske styrker få mulighed for at indgå i direkte kamphandlinger i det krigshærgede land i mindst et år endnu.

Så sent som i maj lød det ellers i en udtalelse fra Obama, at det amerikanske militær ikke ville have nogen kamprolle i 2015, men at missionen i stedet skulle fokusere på træning af afghanske sikkerhedsstyrker samt at jage "resterne af al-Qaeda".

Nu kan amerikanerne gennemføre missioner mod Taliban og andre militante grupper, der truer landets styrker eller den afghanske regering, skriver The New York Times på baggrund af samtaler med adskillige kilder i blandt andet militæret og Obama-regeringen.

Den nye tilladelse giver også mulighed for, at amerikanske bombefly og droner kan støtte de afghanske sikkerhedsstyrker, når de er på militære opgaver.

Ifølge den normalt velinformerede amerikanske avis har nogle rådgivere advaret Obama mod at udvide missionen i Afghanistan, da det kan bringe flere amerikanske militærfolks liv i fare. Men fra det amerikanske forsvars side har det været håbet, at soldater kunne få lov at angribe militante grupper.

- Der var nogle, der mente, at missionen skulle være meget begrænset og kun fokusere på al-Qaeda. Men militæret fik stort set, hvad det ønskede, siger en topembedsmand ifølge The New York Times.

USA vil ved årsskiftet have 9800 soldater i Afghanistan.

/ritzau/