Aviser: Enhedslisten bliver magtfaktor i kommunerne

Enhedslisten har med tirsdagens stærke valgresultat fået et lokalpolitisk gennembrud. Samtidigt tanker venstrefløjspartiet en masse selvtillid, der kan bruges i slagsmålene på Christiansborg.

Sådan lyder vurderingen fra flere af landets toneangivende aviser, der peger på det røde fløjparti som en af kommunalvalgets største vindere.

- Enhedslisten er nu en kommunal magtfaktor bygget på fundamentet af en ren SF-massakre, skriver Berlingske lederskribent, som tilføjer:

- Og med ordene fra Enhedslistens frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, så er partiet efter i går ikke længere det samme.

Ifølge Berlingske bliver det interessant at se, hvad Enhedslisten vil bruge sine mange stemmer til, når det kommer til praktisk politik i byrådene.

Ekstra Bladet kalder Enhedslisten for "valgets markante sejrherre", og avisen udråber Johanne Schmidt-Nielsen til en "effektiv og markant frontfigur".

- Hun har scoret tusindvis af vælgere, som er gået fra S og SF i protest, skriver Ekstra Bladet på lederplads.

- Det vil formentligt gøre så stort et indtryk på Helle Thorning, at hun vil tage en alvorlig snak med Margrethe Vestager og Bjarne Corydon om at føre en mere anstændig, velfærdsorienteret politik i fremtiden og lytte mere til Enhedslisten, skriver avisen.

Politiken skriver, at fløjpartierne i form af Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu sidder tungere på lokalpolitik end nogensinde:

- Enhedslisten har fået sit lokalpolitiske gennembrud flere steder i landet, og i København er partiet stormet ind i Borgerrepræsentationen med omkring 20 procent af stemmerne.

Partiet har hentet mange af sine stemmer fra SF, lyder vurderingen.

- Folkesocialisterne får et katastrofevalg, der vanskeligt kan tilskrives andet end partiets pauvre landspolitiske image ovenpå formandsvalg og regeringsdeltagelse, skriver Politiken

- Enhedslisten har samlet en del af de frustrationer, der har været i en tid, hvor mange kommuner har kæmpet med svære økonomiske prioriteringer, tilføjer lederskribenten.

Jyllands-Posten politiske redaktør, Christine Cordsen, mener, at valgresultatet efterlader statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i et dilemma.

For vælgernes dom kan både tolkes som om, at de gerne vil til venstre med Enhedslisten og til højre med Venstre, som også er gået frem.

Sikkert er det, at Enhedslisten er stærkere end før, lyder det.

- Allerede i dag skal regeringens top i nærkamp med et langt mere selvbevidst Enhedslisten, der vil møde op til slutspurten i finanslovforhandlingerne med et stærkt folkeligt mandat til at stå fast på et krav om flere penge til kommunerne, skriver hun.

/ritzau/

Dagens Gossip