Aviser: Nej-partierne må anvise en løsning

Skrevet af admin

04/12/2015

Dagens topnyheder

Regeringen vågner op med politiske tømmermænd fredag morgen.

Sådan lyder det i flere danske avisers ledere, efter at et flertal af vælgerne stemte nej torsdag til den tilvalgsordning, som blandt andet de to traditionelt regeringsførende partier, Socialdemokraterne og Venstre, anbefalede.

Med afvisningen af tilvalgsordningen er det nu op til de partier, der stemte nej, at vise, hvilken vej der skal føre Danmark ind i Europol, skriver blandt andet Politiken i sin leder.

- Nu skylder Kristian Thulesen Dahl (DF) sine vælgere at vise, at han kan være med til at smede et bredt nationalt kompromis. Det er ikke længere nok at sige nej. Nu skal Dansk Folkepartis leder svare på hvordan, skriver avisen.

En lignende konklusion finder man i Kristeligt Dagblad.

- Mens ja-siden må respektere retsforbeholdet, har nej-siden tilsvarende et ansvar for at komme med et bud på, hvordan EU igen bliver det folkelige og tryghedsskabende projekt, som nejet udtrykker et ønske om, skriver avisen i sin leder.

I Jyllands-Postens leder udtrykker avisen sin bekymring for, om partierne bag et nej kan finde sammen om en vej tilbage til EU.

Samtidig peger både Jyllands-Posten samt Ekstra Bladets skribent Mads Kastrup på mistilliden til politikerne som en hovedingrediens i valgresultat.

- Det handlede aldrig rigtigt om ændringen af danskernes retsforbehold. Det handlede derimod om stadfæstelsen af danskernes politikerforbehold, skriver Mads Kastrup.

Også Information ser afstemningsresultatet som et mistillidsvotum til de danske politikere:

- Det står i hvert fald klart, at vælgerne tog alle mulige andre dagsordner med ind i stemmeboksen. Danskerne stemte ikke kun om afskaffelse af retsforbeholdet. De stemte for eller imod selve EU. For eller imod vores politikere. Og det blev altså nej, nej, nej.

I sin leder for Fyens Stiftstidende foreslår Troels Mylenberg, at danskerne igen skal spørges. Denne gang skal spørgsmålet dog være et andet:

- Der læses så meget andet ind i en folkeafstemning end dens egentlige spørgsmål, at det efterhånden næsten må anbefales, at bordet ryddes, og at danskerne en gang for alle får mulighed for at tilkendegive, om vi skal være med eller ej i det europæiske samarbejde.

/ritzau/