Aviser: Thornings tale var første skud i valgkampen

Der er dømt nedtælling til næste valg i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale, mener aviserne.

I sin tale forsøgte statsministeren at række ud efter socialdemokratiske kernevælgere som ældre og offentligt ansatte, bemærker avisernes lederskribenter og kommentatorer.

- Det var en tale til socialdemokraterne, men det var ikke en venstreorienteret tale, skriver Fyens Stiftstidendes politiske redaktør Elisabet Svane således.

Politiken skriver i sin leder, at Thorning "springer ud som socialdemokrat" - og at talen er første skud i den valgkamp, der kommer til at præge 2014.

- Hvis Helle Thorning-Schmidts regering har vundet nogen sejr, er det troværdighed i den økonomiske politik. Nu har den sat sig for at erobre - eller generobre - visionen om et solidarisk Danmark, lyder det i lederen på avisens forside.

- Det er ikke et øjeblik for tidligt, at statsministeren holder en nytårstale med velfærden, trygheden og tilliden som tema, skriver avisen, der dog påpeger, at statsministeren skylder en vision for fremtiden.

Informations ledeskribent er enig i, at Thorning mangler visioner:

- Statsministeren skuffede dem, der i nytårstalen havde håbet på nye ideologiske sigtelinjer frem mod næste folketingsvalg.

Også Kristeligt Dagblad aner konturerne af statsministerens foretrukne tema i den kommende valgkamp.

- Tydeligvis valgte Helle Thorning-Schmidt at koncentrere sig om det ene tema, som regeringspartierne anser for at være det bedst egnede til at vinde næste valg på. Der kan temaet "nulvækst eller velfærd" vise sig at være et klogt valg, hedder det.

BT's kommentator Peter Brüchmann skriver, at Thorning med talen indleder en charmeoffensiv, men at hun er bagud på point. Scenen er sat til et nederlag i et kommende valg, mener han.

Berlingske skriver, at "mange af Helle Thorning-Schmidts luftige formuleringer i nytårstalen" også kunne være sagt af Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Men hun lægger dog afstand til hans idé om nulvækst i den offentlige sektor, lyder det.

- Med nytårstalen forsøger Thorning at vinde tabt land tilbage, samtidig med at hun bebuder flere reformer. Thornings balancegang er vanskelig, og det eneste, der er sikkert, er, at alt kan ske i dansk politik i 2014, konstaterer avisen.

Jyllands-Posten ser talen som et tegn på, at Thorning satser alt på et økonomisk opsving, og at den vidner om, at regeringen fortsætter sin reformkurs.

Politisk redaktør Christine Cordsen skriver også, at statsministeren har lagt linjen for forklaringen om et eventuelt nederlag ved næste valg.

- En forklaring, som ikke handler om det politiske projekt eller om statsministerens talenter. Men om prisen for at gøre det rigtige, lyder det.

/ritzau/

Dagens Gossip