Aviser undrer sig over pludselig regeringskrise

Skrevet af admin

24/02/2016

Mest læste i dag

Tirsdagens høring om landbrugspakken og det efterfølgende samråd i Folketingets miljøudvalg tog en dramatisk drejning hen på aftenen, da De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, udtrykte mistillid til miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

Dermed tog han efter eget udsagn konsekvensen af, at ministeren ikke har givet et retvisende billede af de miljømæssige konsekvenser af lovændringerne.

Det er ifølge Berlingskes leder onsdag imidlertid svært at forstå de skarpe fronter i en sag, hvor De Konservative og regeringen i øvrigt er enige om substansen i lovgivningen.

Avisen sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor regeringen og miljøministeren ikke reagerede mere konsekvent og proaktivt, da der blev sået tvivl om de beregninger som er blevet lagt frem vedrørende miljøpåvirkningen.

- Hele tre gange forsøgte den konservative landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, her at få Eva Kjer Hansen til at erkende, at man havde fremlagt fejlagtige beregninger og tal, men hun reagerede ikke på denne åbenlyse mulighed for at få landet sagen i mindelighed, hedder det i lederen.

Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, retter skytset mod De Konservatives reaktion på, at man er uenig med miljøministeren i beregningerne, der ligger til grund for lovpakkens grønne regnskab.

- En række forskere ville have beregnet den såkaldte baseline anderledes, men det gør ikke Miljø- og Fødevareministeriets tal misvisende. Den logik godkender De Konservative med deres stemmer for landbrugspakken i Folketinget.

- Allerede før valget stod De Konservative bag en ny regulering af landbrugserhvervet, så landmænd kan arbejde sig ud af krisen. Derfor er det ulogisk, at De Konservative vælger at true Eva Kjer Hansen.

Politiken mener på lederplads, at Eva Kjer Hansen, hvis hun bliver nødt til at gå af, ligger, som hun har redt.

- Det er en ministers ansvar, at grundlaget for beslutninger er sagligt, retvisende og ordentligt. Folketinget er helt afhængigt af, at det kan stole på de oplysninger, som det får undervejs i en forhandling. Her har Eva Kjer Hansen svigtet sit ansvar, hedder det.

Hos Ekstra Bladet er dommen den samme:

- Det manglede bare efter hendes håndtering af landbrugspakken - en håndtering, der har været endnu et eksempel på Lars Løkke Rasmussen-regimets skalten og valten, skriver Ekstra Bladets lederskribent.

/ritzau/