Axcel: Svenske svindelanklager er grundløse

»Det er korrekt, at den svenske Ekobrottsmyndighet har indledt en forundersøgelse om mulig økonomisk kriminalitet i tilknytning til vores ejerskab af JBE,« skriver Vilhelm Sundstrøm, der er partner i Axcel i en mail til Berlingske Business og fortsætter:

»Vi har kontaktet Ekobrottsmyndigheden, men har endnu ikke kunne få oplyst, hvad deres mistanke konkret retter sig imod.«

Tidligere skoleejer føler sig snydt

Reaktionen kommer efter, at svenske medier i går afslørede, at Axcel bliver undersøgt af de svenske myndigheder i en sag om overtagelsen af den svenske skolekoncern JB Education tilbage i 2008.Den tidligere hovedaktionær JB Education, Rune Tedfors siger til svenske aviser, at han er blevet snydt for 160 millioner kroner af Axcel i forbindelse med købet.

»For mig handler det ikke om penge nu. Det centrale er, at tingene går rigtigt til. Kontrakten skal følges, og der er ingen tvivl om, at de har handlet forkert,« sagde Tedfors til den svenske avis Jönköping-Posten.

Strid om gældsbrev til 160 millioner

Striden drejer sig om en såkaldt »vender note«, der var en del af betalingen, da Axcel i 2008 overtog skolekoncernen.

En vender note fungerer typisk som et kortsigtet lån fra sælger til køber. Det er kort sagt et gældsbrev, der har sikkerhed i de aktiver, der bliver solgt - på den måde reduceres også købers risiko for, at sælger har misligholdt sine aktiver.

Svenskeren Rune Tedfors mener, at han - og en række andre småaktionærer - stadig via vender noten har et berettiget krav på 160 millioner kroner mod Axcel. Men ifølge den danske kapitalfond har svenskeren udsigt til en lang næse. Gældsbrevet er værdiløst, fordi JB Education gik konkurs i juni i år. »Vi er på den baggrund helt sikre på, at der ikke er foretaget noget ulovligt i JBE eller tilknyttede selskaber, og imødeser derfor undersøgelsen med sindsro,« skriver Vilhelm Sundstrøm til Berlingske Business.

Han føler sig overbevidst om, at myndighederne undersøger sagen som en rutinesag, og at der ikke kommer noget ud af det.

»Rune Tedfors er efter det oplyste utilfreds med udkommet af transaktioner, der er gennemført mellem selskaber i JBE-strukturen. Men disse transaktioner blev i sin tid godkendt af Rune Tedfors, og i forbindelse med transaktionerne har begge parter modtaget rådgivning af revisorer og advokater,« skriver Vilhelm Sundstrøm.

Det svenske svar på Bagmandspolitiet, EBM, har indtil videre været fåmælte om sagen og kun bekræftet, at de er i gang med at undersøge en sag.

Dagens Gossip