Båndet mellem mor og barn er stærkere, end vi hidtil har troet

Den menneskelige moderkage breder sig ud i moderens blodkar for at kontrollere blodgennemstrømningen. Det sikrer, at fosteret får den næring, det har brug for. Men i processen giver barnet også noget tilbage til moderen. Det skriver Dagbladet.

- Store mængder af fostermateriale kommer ud i moderens cirkulation, og det cirkulerer rundt i moderens krop, siger doktor J. Lee Nelson fra Washington Universitet, som har studeret fostermaterialet i mere end 20 år.

Forskere har fundet ud af, at fostermaterialet indeholder dna fra fosteret, små bidder af moderkage og potente fosterceller. De kører rundt med blodstrømmen og kommer ind i moderens organer.

Læs mere: Her er beviset på, at det usynlige bånd mellem mor og barn er unikt

- Fostercellerne kan komme i leveren og blive til leverceller, eller til hjertet og blive til muskelceller, siger J. Lee Nelson.

Moderen kan drage fordele af fostercellerne. For eksempel er de fundet i arvæv efter et kejsersnit, hvor de danner kollagen og dermed hjælper moderen med en hurtigere bedring fra sine skader. Det ser også ud til, at fostercellerne kan beskytte mod gigt og brystkræft.

Der går også celler fra moderen gennem moderkagen og ind i fosterets krop. Det betyder, at du har din mors celler inden i dig. Men det betyder også, at du har celler fra dine ældre søskende og din bedstemor i din krop, fordi din mor har givet deres celler videre til dig.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip