Baastrup om overvågning: Vi må bruge den indvendige side af hovedet

Det er opfordringen fra medlem af Præsidiet i Folketinget Anne Baastrup (SF), efter at Jørn Bro, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningsretningstjeneste, PET, vurderer, at danske politikere formentligt bliver overvåget, når de er i udlandet.

»Det er meget få ting, der kan være interessante. Jeg kan godt forstå, at Udenrigspolitisk Nævn eksempelvis kan være interessant at følge. Men hvis udgangspunktet er, at alle overvåges, så må man jo bruge sin sunde fornuft,« siger hun.

Ifølge Anne Baastrup har Præsidiet ingen særlige retningslinjer eller vejledninger til folketingspolitikere på udvalgsrejser.

»Nu har jeg aldrig været i en situation, hvor det var interessant at overvåge mig, men selvfølgelig skal man tænke sig om. Men det er svært for mig at se, hvad en efterretningstjeneste i udlandet ville få ud af at overvåge danske politikere, der beskæftiger sig med socialpolitik,« siger hun med henvisning til sin egen socialordførerpost.

Ifølge Jørn Bro, som var ansat i PET i årene 1965-1977, er der en hel naturlig interesse i at følge også danske politikere.

»Politikere er interessante mennesker for efterretningstjenester. De træffer beslutninger og har via deres arbejde stor indsigt. Det er klart, at de er »målpersoner« for mange former for efterretningsvirksomhed, og det må de være opmærksomme på,« siger han til Berlingske torsdag

Hele diskussionen om overvågning er dukket op til overfladen, efter at den amerikanske IT-tekniker Edward Snowden ved at lække en række dokumenter til flere medier har vist, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har udført omfangsrig overvågning af centrale EU-kontorer.

Dagens Gossip