Bæltefiksering kan være ulovligt

Ifølge psykiatriloven skal personalet bruge det mindst indgribende middel til at løse konflikter, der kan udvikle sig i en voldsom og farlig retning, påpeger Socialdemokraternes psykiatriordfører, Karen J. Klint.

Hun blev overrasket over formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Thomas Middelboe, der torsdag sagde: »Der opstår ofte situationer, hvor bæltet bliver taget i brug, fordi der er for lidt personale på de lukkede afdelinger.«

Ifølge lovens paragraf 4 må »tvang ikke benyttes, før der er gjort, hvad der er muligt, for at opnå patientens frivillige medvirken«.

»Der er helt klare spilleregler i loven for, hvornår du må spænde patienter fast i et bælte. Det må du aldrig gøre på grund af ressourcemangel. Det er klart ulovligt,« siger Karen J. Klint.

Hun opfordrer psykiatere, plejepersonale, patienter, pårørende og andre til at indberette eksempler på, at patienter bliver bæltefikseret, fordi der er for lidt personale på afdelingen.

Institut for Menneskerettigheder kræver Folketinget på banen.

»Vi anbefaler politikerne at forbyde de langvarige tvangsfikseringer. Man kunne passende starte med at forbyde tvangsfikseringer, der strækker sig længere end 48 timer,« siger afdelingschef Maria Liisberg.

Sidste år nedsatte regeringen et psykiatriudvalg, der blandt andet skal komme med anbefalinger til, hvordan brugen af tvang kan begrænses. Når udvalget kommer med en samlet rapport vil sundhedsminister Astrid Krag (SF) fremlægge en langsigtet plan, der skal forbedre behandlingen af psykisk syge.

Dagens Gossip