Bærplukkere kan være ofre for menneskehandel

»Det er en politisk vigtig rapport, fordi den sætter fokus på helt urimelige arbejdsforhold grænsende til menneskehandel blandt eksempelvis frugtplukkere i Norden. Problemer, jeg personligt ikke anede eksisterede,« siger Uffe Elbæk (R), medlem af Nordisk Råd, i en pressemeddelelse.

I en konkret sag blev 13 bulgarere i 2010-2011 hentet til Sverige for at plukke bær. De gik til politiet, fordi de var blevet snydt af frugtavlerne og hverken fik den løn eller behandling, som de mente at være blevet lovet.

»Det største problem er at skelne mellem en dårlig aftale og egentlig menneskehandel,« forklarer den svenske kammeranklager Christina Voigt i pressemeddelelsen.

Hun kørte den svenske sag, og det var vanskeligt at bevise, om bulgarerne egentlig var ofre for menneskehandel eller bare var gået med til en dårlig aftale, da de var analfabeter og desuden ikke kunne klokken.

Anklageren fik således ikke medhold i, at bærplukkerne var blevet snydt, men retten fandt, at de svenske frugtavlere havde udnyttet bulgarernes »sårbare situation«, og de blev derfor dømt for menneskehandel.

På baggrund af blandt andet sådanne sager konkluderer rapporten, at »kendskabet til arbejdsrelateret menneskehandel er utilstrækkeligt«, og at der bør være mere politisk fokus på området.

Der er ifølge rapporten også behov for et langt større samarbejde mellem myndigheder på tværs af landegrænser for at komme problemet til livs.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip