Bag duggede ruder

Hvorfor dugger ruderne?
Dine vinduer begynder at dugge, når temperaturforskellen er stor. Det er den korte udgave af historien, der er lidt ligesom den gammeldags forklaring af hvordan et tordenvejr opstår. Men udover at dug på vinduerne kan genere rent æstetisk, kan de duggede vinduer faktisk også være med til at sætte et negativt præg på indeklimaet, hvorfor duggede vinduer bør ses som et tegn på, at det er på tide at få luftet ud, men det afhænger selvfølgelig af, om det er på ind- eller udvendig side, at vinduerne dugger.

Hvis du har nye vinduer, er de som hovedregel vanvittigt godt isolerede, og så er det ikke ualmindeligt, at se dug på udvendig side af ruderne. Det skyldes, at ruden er kold på udvendig side, og så samler der sig kondens på den glatte overfalde. Lidt ligesom du sikkert kender det fra din bils tag eller din cykelsadel om morgenen. Denne type dug er faktisk – om end irriterende at se på – et tegn på, at dine vinduer fungerer 100 % som de skal og bør, nemlig ved at være energibesparende og isolere mod varmetab.

Hvis du derimod oplever, at dine vinduer dugger indvendigt, er det straks værre. Du kender sikkert det, at være i bad og så er badeværelsesspejlet og vinduet fuldstændigt dugget til, når du er færdig. Det er i bund og grund de samme principper der gør sig gældende, som når vinduet dugger udvendigt, men når duggen findes indendørs er det et tegn på, at der skal udskiftes luft i lokalet – og det er vigtigt at få det gjort.

Hvis ikke du lufter ud regelmæssigt, risikerer du fugtskader i og omkring dine vinduer og vindueskarme, og hvis duggen ikke elimineres, kan det i sidste ende føre til råd eller skimmelsvamp, og udover at være utrolig dyrt at behandle, er det også uhyre sundhedsskadeligt for dig og din familie.

Luft ud flere gange dagligt
For at undgå dug, fugtskader og dårligt indeklima, anbefales det, at man ganske kort lufter ud, mindst 3 gange om dagen. En udluftning på 5-10 minutter er rigeligt, hvis blot du sørger for at gøre det regelmæssigt. Og så længe du ikke lader døre og vinduer stå på vid gab i meget længere tid end det, er boligens varmetab også stærkt begrænset. I vinterperioden er det et spørgsmål om, at lukke for radiatorerne og få noget gennemtræk i boligen. På den måde minimerer du risikoen for fugtskader og skimmelsvamp, ligesom du gør det langt mere behageligt, at opholde sig i boligen, da der er masser af frisk og iltholdig luft at indånde.

Men husk på, at dug ikke nødvendigvis er nogen skidt ting – hvis duggen er på udvendig side af dine nye vinduer, er det nemlig et gedigent sundhedstegn på, at dine vinduer isolerer som de skal, og du dermed sparer penge på varmeregningen.

Dagens Gossip