Bagmænd har frit spil: Danmark er en magnet for kvindehandel

Skrevet af Kristine Bugbee

17/09/2015

Dagens topnyheder

Udsigten til en lysere fremtid lokker kvinder til Europa fra lande som Nigeria, Uganda og Kenya.

Men de kommer frem til en helt anden virkelighed, end de er blevet lovet i deres hjemland. I Danmark bliver de tvunget til at prostituere sig, indtil de har afbetalt et uoverskuelig beløb til deres bagmænd.

Kvinderne bliver truet, tortureret og manipuleret. Forsøger de at flygte eller gå til politiet, før gælden på hundredtusindvis af kroner er betalt, bliver deres familier udsat for vold eller endda slået ihjel.

Anja Dalhoff er aktuel med den barske dokumentarfilm Trafficker, som sætter spot på de horrible forhold for handlede afrikanske kvinder i Danmark.

De sælger deres kroppe på Vesterbro i København, men det foregår også i escortbranchen og bag lukkede døre på bordeller i hele landet. Derfor er omfanget svært at sætte et tal på, men Anja Dalhoff vurderer, at det går den forkerte vej trods sociale initiativer og politiske handlingsplaner.

- Det er et stigende problem, som spreder sig mere og mere. Organisationerne kan slet ikke klare presset. Danmark er blevet en magnet for kvindehandel. Her er flere kunder end i Sydeuropa, hvor arbejdsløsheden er høj, og økonomien er dårlig - de kan simpelthen tjene flere penge her. Og samtidig gør den liberale lovgivning, at Danmark er mere attraktiv end Norge og Sverige, forklarer hun.

Danmark er desuden en populær destination for menneskehandlere, fordi de sjældent bliver straffet for deres forbrydelser. Modsat kvinderne har bagmændene meget lidt at frygte.

- Bagmændene ved, at chancen for at nogen fra det afrikanske miljø bliver sigtet eller tilbageholdt, er meget lille. Det bliver ikke prioriteret. Så de tænker bare, at det er et meget let land at arbejde i. Modsat England eller andre steder, hvor de får nogle meget strenge straffe, har man ikke de skrækeksempler her.

Fra offer til bagmand

Anja Dalhoff har lavet en lang række dokumentarfilm om kvindehandel. I Trafficker, som blev vist på DR2 i aftes, står to nigerianske kvinder for første gang frem og fortæller om, hvordan de bevægede sig fra at være handlede til selv at blive bagmænd.

- Det er en cyklus, som kører rundt og rundt. Mange af de her kvinder ender med selv at handle kvinder. Når de har været i miljøet i fem-seks år, så bliver de fuldstændig kolde og kyniske. Det bliver naturligt for dem, siger hun.

Kvinderne tilpasser sig miljøet, som de er blevet udnyttet af, og de bliver afstumpede og forråede, forklarer Dalhoff.

Trafficker er lavet i samarbejde med Michelle Mildwater, som er stifer af den danske organisation Hope Now, der arbejder for at hjælpe ofre for menneskehandel. Hun genkender billedet af, at kvinder ender som menneskehandlere, efter at de selv har været handlet.

- Mennesker, som bliver misbrugt gennem mange år, kan enten fortsætte med at være ofre eller ende som forbrydere, fordi de bliver afstumpede efter mange års misbrug. De kender miljøet og de psykologiske og fysiske metoder til at presse mennesker, og de ved, hvordan man arbejder. Det er tabubelagt at beskæftige sig med den side af det, men voldsmænd har næsten altid selv været ofre engang, siger Michelle Mildwater. 

- Man skal desuden huske, at de forhold, kvinderne kommer fra, er så gruopvækkende rædselsfulde, at de vil gå rigtig langt for ikke at blive sendt tilbage, tilføjer hun.

Michelle Mildwater har arbejdet med handlede kvinder gennem 12 år. Hun vurderer ligesom Dalhof, at problemet med menneskehandel i Danmark er støt stigende.

Med filmen ønsker Anja Dalhoff at stille et vigtigt spørgsmål:

- Er det okay, at vi bare accepterer, at Danmark er blevet en supermagnet for menneskehandlere? Hvad skal vi gøre ved det? Kvinderne står så hjælpeløst. Socialarbejderne kan gå ud og snakke med dem og lindre situationen, men det er bare et plaster på såret.

Trafficker kan ses online hos DR her og på iTunes her.

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler: