Bagmænd scorer stor gevinst ved kriminalitet

Skrevet af admin

19/07/2016

Mest læste i dag

Ligheden gælder ikke i kriminalitet, selv om alle kriminelle risikerer at komme i fængsel. Økonomisk havner den store gevinst hos bagmanden, mens menige forbrydere må nøjes med håndører.

Det mener Adam Diderichsen, der er lektor i politividenskab ved Aalborg Universitet. Europol vurderer, at kun 2,2 procent af profit fra kriminalitet i Europa konfiskeres eller indefryses.

- Undersøgelsen bekræfter, at der er virkelig mange penge i kriminalitet. Det er selvfølgelig et problem i Danmark og internationalt. Men vi vidste det jo godt. Der er en grund til, at folk er kriminelle: For at tjene penge, siger Adam Diderichsen.

Forbrydernes udbytte beløber sig til 817 milliarder kroner, skønner FN's kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), skriver Berlingske. 15 EU-lande har leveret data til undersøgelsen, men ikke Danmark.

Gevinsten ansporer folk, som ofte savner uddannelse, til kriminalitet, som lokker med en hurtig gevinst, mener Adam Diderichsen.

- Så sælger man narko eller andet og tjener hurtige penge. Der er økonomiske motiver, som i de fleste tilfælde spiller en væsentlig rolle, for at folk går den vej, siger han.

Spørgsmål: - Omfordeler kriminalitet gevinsten socialt ligesom skattesystemet?

- Hvis det er organiseret kriminalitet, så er der en helt klar omfordeling opad i hierarkiet. De, der sælger stoffer på gaden, får meget lidt ud af det. Men nogle mellem- og bagmænd bliver rige. Profitten vandrer opad i organisationen, siger Adam Diderichsen.

Trods den store gevinst betaler kriminalitet sig dårligere end uddannelse igennem livet, mener han.

- Der er en kæmpe gevinst på 97 procent af gevinsten ved kriminalitet. Men man skal som karrierevalg også tænke på, om forbrydelse betaler sig. Over et langt liv skal man som kriminel slippe godt fra det mange gange, siger Adam Diderichsen.

/ritzau/