Bagmand og højre hånd dømmes i rekordstor tyverisag

Skrevet af admin

24/01/2014

Mest læste i dag

I den hidtil alvorligste sag om organiseret indbrudskriminalitet er to mænd fredag blevet idømt lange fængselsstraffe af Østre Landsret.

Bagmanden, den 34-årige Steva Boc, straffes med fængsel i syv år. Hans højre hånd, 25-årige Ioan Lascu, får seks års fængsel.

De gøres ansvarlige for cirka 120 indbrud begået rundt om på Sjælland. Kriminaliteten var sat i system efter en bestemt forretningsmodel, fastslår retten.

Steva Boc, der er fra Humlebæk, er blevet kaldt Mr. Goldfinger. Han tilkaldte og styrede grupper af indbrudstyve fra Rumænien, og han sørgede for logi, biler og telefoner.

De skulle især plyndre hjem for guld og sølvsmykker, og en stor del af tyvekosterne endte hos Bocs onkel i Berlin, hvor det blev omsmeltet og solgt.

Ioan Lascu var den praktiske mand i affæren og stod blandt andet for en del af kontakten til tyvene, hvoraf nogle var indlogeret på et hotel i København, mens andre boede i kælderen ved et bordel.

Indbruddene blev begået over det meste af Sjælland. For eksempel blev borgere i Ringsted, Slagelse, Roskilde, Præstø, Holbæk, Hillerød og Greve ramt.

Da sagen blev behandlet af Retten i Lyngby, lød resultatet på henholdsvis syv og fem års fængsel. Landsretten har altså skærpet dommen for Lascus vedkommende.

Strafferammen er seks år, men på grund af de særdeles skærpende omstændigheder er det nødvendigt at udvide rammen til ni år, fastslår retten.

Et mindretal på to af de seks dommere i landsretten mente, at straffen skulle fastsættes til henholdsvis otte og syv års fængsel.

I alt har betjentene bag opklaringen i specialgruppen Task Force Indbrud fundet cirka 180 kilo sølv og cirka fem kilo guld.

Selv om Steva Boc, der er serber, har boet i Danmark i mange år og har en stærk tilknytning til landet, udvises han for bestandig.

Det samme gælder Lascu, der er rumænsk statsborger. Han har dog kun opholdt sig i Danmark i kort tid.

/ritzau/