Bagmandspolititet kræver Tvind-ledelse anholdt

Ankesagen blev indledt i maj i år, men udskudt på grund af uoverensstemmelser mellem de fem forsvarsadvokater og anklageren, Erling Vestergaard fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK), bedre kendt som Bagmandspolitiet. Parterne kunne ikke blive enige om, hvorvidt man overhovedet har mulighed for at udstede en international fængslingskendelse.

En sådan kendelse, hvor udenlandsk politi kan anholde de tiltalte i det øjeblik, de støder på dem, kræver, at der er »begrundet mistanke« om alvorlig kriminalitet, og ifølge anklager Erling Vestergaard lever sagen mod Tvind-lederen, 74-årige Mogens Amdi Petersen, og fire kolleger op til dette krav.

Han pointerede under sidste retsmøde til, at Tvind-talsmand Poul Jørgensen blev idømt to og et halvt års fængsel for skattesvig og underslæb så sent som i 2009.

Men inden retsformand Lis Frost kunne tage stilling til anklagerens argument, henviste forsvarer Jakob Lund Poulsen til, at tidligere statsadvokat Elsemette Cassøe under retssagen mod Poul Jørgensen i 2007 havde lovet, at anklagemyndigheden ikke ville anvende forklaringer afgivet i Poul Jørgensen-sagen som beviser i sagerne mod de andre Tvind-ledere.

Konklusionen blev, at landsretten vil tillade brug af Poul Jørgensen-dommen i en vis udstrækning, men at samtidig er op til anklageren at lave en skriftlig redegørelse for, hvorfor der er »begrundet mistanke« mod de fem tiltalte, som kan retfærdiggøre en international fængslingskendelse.

Den redegørelse bliver præsenteret i Vestre Landsret onsdag, og det vil således vise sig, om Tvind-lederne fortsat vil kunne bevæge sig frit rundt i den store verden uden fare for at blive anholdt.

De fem Tvind-folk, der foruden Amdi Petersen tæller Kirsten Ambrosius Larsen, Steen Byrner, Christie Pipps og Marlene Gunst, er anklaget for groft skattesvig og underslæb.

Dagens Gossip