Balkanveteran med PTSD taber sag om pension

En balkanveteran har tabt en sag om pension mod Forsvarsministeriet. Manden havde krævet pension af Forsvaret, fordi han blev skadet i forbindelse med sin udsendelse i Balkan og har fået konstateret posttraumatisk stress, PTSD.

Soldaten var udsendt på en tidsbegrænset kontrakt og har fået afslag af ministeriet på en såkaldt tilskadekomstpension. Derfor har han lagt sag an mod ministeriet for at få pensionen, men Østre Landsret har i en dom mandag frifundet ministeriet.

Hans udsendelse fandt sted, inden Folketinget besluttede at ligestille de soldater, der er ansat på en tidsbegrænset kontrakt med tjenestemænd.

Før august 1996 risikerede to soldater, der gik ved siden af hinanden og blev ramt af en vejsidebombe, at være stillet forskelligt, afhængigt af om de var tjenestemænd eller ej.

Efter dette tidspunkt besluttede Folketinget imidlertid, at de to grupper af udsendte skulle være ligestillet, så både tjenestemænd og de 80 procent, der er udsendt på tidsbegrænset kontrakt, kan få tilskadekomstpension.

Forsvaret har administreret ordningen sådan, at den kun gælder for soldater udsendt efter skæringstidspunktet.

Balkanveteraner udsendt tidligere har fortsat ikke fået tilskadekomstpension, og det er en urimelig forskelsbehandling, mener soldaten og hans advokat Mads Pramming.

- Min klient og jeg er meget skuffede over landsrettens afgørelse. Det betyder, at man forskelsbehandler soldater, der har været i krig, siger Mads Pramming til Ritzau.

- Det fremgår ikke af loven, at de tidligere udsendte skal behandles anderledes, men landsretten mener, at det udtrykkeligt skulle stå i loven, hvis de skulle have pension, siger advokaten, der havde håbet på, at landsretten havde løst denne "knude".

Han påpeger, at balkanveteranerne er den gruppe af udsendte, der har fået allermindst hjælp.

Ifølge advokaten er det omkring ti procent af de udsendte soldater, der udvikler PTSD.

I denne sag har sygdommen betydet, at den tidligere soldat har måttet opgive sit arbejde og i dag lever af førtidspension. Derfor ville en tilskadekomstpension fra Forsvaret have stor betydning for hans økonomiske situation.

Advokaten vil nu læse rettens begrundelse og drøfte mulighederne for at anke sagen med sin klient.

/ritzau/

Dagens Gossip