Ban Ki-moon: Europa har brug for migranter

FN's generalsekretær appellerer under et besøg i EU-hovedstaden til de europæiske lande om at vise medmenneskelighed og ikke stigmatisere migranter i det igangværende arbejde med at finde et mere sammenhængende svar på situationen i Middelhavet.

Samtidig lufter han på et pressemøde med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sine reservationer over for EU's plan om at bruge militæret til at destruere menneskesmugleres både, inden de skiber ud fra Libyen med migranter om bord.

- Jeg støtter idéen om at styrke den militære kapacitet for at lede efter og redde folk. Vi skal give højeste prioritet til at redde liv og til at yde humanitær bistand til de mennesker.

- Men når man overvejer at destruere bådene, risikerer man i sidste ende også at fratage disse mennesker selv meget begrænsede midler, siger Ban på et kort pressemøde, hvor der ikke er tid til at gå i detaljer.

FN-chefen kommer både på pressemødet og igen senere i en tale til Europaparlamentet også med en stærk appel til Europa om at se migrantproblemerne i sammenhæng med kontinentets svindende og aldrende befolkning samt behov for arbejdskraft.

- Europa har brug for migranter, siger Ban og konstaterer, at "efterkrigstidens succes i Europa er blevet en stærk magnet for migranter".

- Jeg opfordrer jer til at leve op til de standarder, I har sat for jer selv og for verden.

Ban Ki-moon siger, at han og FN hilser EU-Kommissionens forslag onsdag om en omfordeling af 40.000 asylansøgere velkommen. Han kalder det "et skridt i den rigtige retning" og opfordrer EU's medlemslande til at vise medfølelse med flygtninge.

- En succesfuld byrdefordeling kan gøre det muligt for EU at håndtere den dramatiske stigning i antallet af mennesker på vandring, samtidig med at man foregår med et godt eksempel for andre regioner i verden, der står over for lignende udfordringer, siger Ban Ki-moon.

/ritzau/

Dagens Gossip