Ban Ki-moon mødes med syrisk oppositionsleder

Mødet vil sandsynligvis gøre præsident Bashar al-Assad rasende. Hans regering anerkendes fortsat af FN, og han har ved flere lejligheder kaldt koalitionen og andre oppositionsgrupper for »terrorister«.

Koalitionens præsident, Ahmad Jarba, sagde til generalsekretæren, at oppositionsgrupperne er klar til at sende en delegation til konferencen, fortæller FN-talsmand Marting Nesirky.

Ban Ki-moon sagde fredag, at han ønsker at afholde en fredskonference i midten af november som skal følge op på fredskonferencen fra juni i Geneve, hvor stormagterne blev enige om en erklæring om, at der skulle en overgangsregering til i Syrien.

»Generalsekretæren glædede sig over Hr. Jarbas tilsagn om at sende en delegation til Geneve-konferencen og opfordrer Den Nationale Koalition til at række ud til andre oppositionsgrupper og blive enige om en repræsentant og en samlet delegation,« sagde Nesirky.

Ban Ki-moon »understregede vigtigheden af at indlede en seriøs dialog så hurtigt som muligt og nødvendigheden af at sikre, at de skyldige i krigsforbrydelser bliver stille til ansvar,« sagde talsmanden videre.

Ban Ki-moon sagde 13. september, at præsident Assad har begået »mange forbrydelser mod menneskeheden« og har skærpet kritikken af den syriske præsident siden gasangrebet nær Damaskus 21. august.

Et undersøgelseshold fra FN konkluderede, at giftgassen sarin var blevet brugt i angrebet, men kunne ikke fastslå, hvem der stod bag angrebet.

USA siger, at 1400 blev dræbt i angrebet og beskylder Assads regering for drabene.

Det syriske regime har sammen med Rusland beskyldt oprørerne for at stå bag angrebet.

FNs Sikkerhedsråd stemte fredag for at kræve det syriske kemiske våbenlager destrueret i den første resolution om krigen, siden opstanden mod Assad begyndte i marts 2011.

Ifølge FN har krigen kostet flere end 100.000 livet.

BNB/AFP

Dagens Gossip