Ban Ki-moon og Rusland enige om syrisk fredskonference

FN-generalsekretær Ban Ki-moon og Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, blev ifølge flere internationale medier fredag enige om, at der skal holdes et internationalt fredsmøde, hvor parter fra begge sider af den syriske konflikt skal deltage.

»Der er høje forventninger, og mødet bør blive holdt hurtigst muligt,« sagde Ban Ki-moon ved et pressemøde efter at have drøftet den syriske situation med Lavrov.

Fra russisk side er man dog forsigtig med at melde en dato ud, fordi der endnu ikke er formet en syrisk delegation.

»Vi må finde en afgørelse på den syriske delegation og på den gruppe, som skal deltage i konferencen. Intet er muligt uden dette,« sagde Sergei Lavrov.

Forhandlinger om fred skal inkludere både oprørerne og medlemmer af regimet, men det kan vise sig at blive vanskeligt, fordi nogle af oppositionens medlemmer nægter at anerkende præsident Bashar al-Assad som forhandlingspartner.

Det forsigtige skridt mod fred kommer samtidig med, at flere end halvanden million syrere har registreret sig eller venter på at blive registreret som flygtninge uden for det borgerkrigshærgede land. Det oplyser FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), som dog også meddeler, at langt flere har forladt landet.

»Det faktum, at flere end 1,5 million er registreret eller har en aftale med UNHCR, betyder desværre, at det egentlige tal er meget højere,« lyder det ifølge Reuters i en udtalelse fra kommissariatet i Genéve.

Bare siden januar er næsten en million flygtninge blevet registreret, vurderer en embedsmand fra UNHCR.

Borgerkrigens eskalering har tvunget folk til at sige farvel til hjem, naboer og familie.

»Flygtningene fortæller os, at de øgede kampe og skift i kontrollen over byer og landsbyer, særligt i konfliktområderne, resulterer i, at flere og flere civile beslutter sig for at tage af sted,« står der i udtalelsen.

Langt de fleste er endt i nabolandene Libanon og Jordan, hvor antallet er på henholdsvis 470.457 og 473.587 syrere med flygtningestatus.

Dagens Gossip