Ban Ki-moon vil have mere tid i Syrien

»FNs inspektører bør få tid til at afgøre, om det er regeringsstyrkerne, der har brugt kemiske våben i den syriske borgerkrig,« fastslår Ban Ki-moon.

Hundredvis af civile mistede livet under det formodede angreb med nervegas, som fandt sted i udkanten af hovedstaden Damaskus. FN-chefen gør det klart, at billedmaterialet fra den mere en to år lange konflikt er »værre end noget andet, vi har set i det 21. århundrede«.

»Det er afgørende at få styr på fakta. Et hold FN-inspektører er nu i gang med dette arbejde på stedet. Få dage efter angrebet har de indsamlet vigtigt materiale og interviewet ofre og vidner. Holdet har brug for tid til at udføre sit arbejde,« siger Ban Ki-moon.

Flere lande med USA i spidsen har erklæret, at de er parat til at gribe ind i den syriske konflikt mellem oprørere og regeringsstyrker uden et FN-mandat i ryggen. I FNs Sikkerhedsråd har to permanente medlemmer, Kina og i særdeleshed Rusland, hidtil blokeret for en indgriben over for russernes nære allierede i det syriske regime.

Ban Ki-moons opfordring kommer samme dag, som Irans åndelige overhoved, ayatollah Ali Khamenei, advarer imod en amerikansk intervention i Syrien. Det vil være en »katastrofe for regionen,« lyder det fra ayatollahen.

»Amerikas intervention vil være en katastrofe for regionen. Regionen er som en krudttønde, og fremtiden kan ikke forudsiges,« siger han.

Styret i Teheran betragtes som en af den syriske præsident Bashar al-Assads mest trofaste støtter, og Iran frygter ifølge Reuters, at hvis Assad bliver væltet, vil han blive erstattet af enten en pro-vestlig præsident eller en radikal sunnimuslim med gode forbindelser til Saudi Arabien. Det bekymrer iranerne, som primært er shiamuslimer.

Dagens Gossip