Ban Ki-moon vil have våbeninspektører til at skynde sig

Prøver indsamlet i det krigshærgede land vil blive sendt til to europæiske laboratorier mandag.

To embedsmænd fra den syriske regering overvåger håndteringen af bevismaterialer indsamlet under en efterforskning af et angreb 21. august, der førte til vestlige trusler om angreb på præsident Assads styrker.

Presset på FN vokser, idet USA tidligere søndag sagde, at der var beviser for, at saringas var blevet brugt af regeringsstyrker i angrebet i Ghota-området i forstæder til Damaskus, som kostede flere hundrede livet.

Ban Ki-moon mødtes med chefen for FNs undersøgelsesgruppe, svenske Ake Sellström, og ifølge FN-talsmand Martin Nesirky bad generalsekretæren under mødet Sellström om at fremskynde missionens analyse af prøverne og de informationer, der var blevet indsamlet.

»De talte om måder at fremskynde processen på,« siger Martin Nesirky.

Våbeninspektørerne har forladt Syrien for at vende tilbage til basen i Haag, men FN har afvist at offentliggøre tidsplanen for færdiggørelsen af analysen.

Ban har sagt til udsendinge fra FNs fem permanente medlemmer af sikkerhedsrådet, at resultaterne kunne være klar om to uger,« siger diplomatiske kilder.

Nesirky siger om tilstedeværelsen af ??de to syriske embedsmænd, at det er en del af de retningslinjerne for FN-undersøgelser , som blev aftalt med den syriske regering .

Ban talte desuden med den franske udenrigsminister Laurent Fabius om den syriske krise søndag.

Tirsdag deltager generalsekretæren i et G20-topmøde i Rusland, hvor den to år lange krig vil være et af hovedemnerne.

BNB/AFP

Dagens Gossip