Bande foretrak fattige rumænere over 35 år

Skrevet af admin

12/07/2016

Mest læste i dag

18 fattige rumænere var brikker i et nøje tilrettelagt svindelnummer. Og det var nemt, fordi tillid er en hjørnesten hos Skat og andre myndigheder.

Det er en af konklusionerne i en dom, som Retten i Glostrup tirsdag har afsagt i en såkaldt Hvepsebo-sag.

På aflytninger og videoer praler flere af de fem dømte om deres bedrifter.

"Vi er her for at lave penge," sagde Florian-Mihai Mitrea, der tirsdag er idømt fængsel i fem år, til en bekendt.

En anden talte om en enorm fortjeneste. "Jeg knepper krokodillen," fastslog han.

Og Mitreas veninde sagde på en video, at det ville regne med penge - og kastede samtidig et stort bundt pengesedler over sin datter.

Forretningsmodellen gik ud på at få fattige rumænere til Danmark. Hurtigt blev de en del af samfundet. Altså på papiret. Der blev oprettet bankkonto, cpr-nummer, sygesikringsbevis og NemId.

Derefter blev der oprettet selskaber i rumænernes navne. Og så gik det løs med optagelse af lån, køb af telefoner, benzin, biler og skatteunddragelse - hvilket ifølge dommen var en grov udnyttelse af tillid både hos myndigheder og virksomheder.

De involverede anede intet. De blev indlogeret billigt i Sakskøbing, Stege og andre steder. De var blevet lokket til Danmark med udsigten til arbejde med en månedsløn på 1000 euro.

Folk over 30 år blev foretrukket, for dem var der flere penge i. Førnævnte Florian-Mihai Mitrea bestilte i en aflyttet samtale en fattig person på mindst 35 år.

De fleste af de handlede personer var sårbare personer og daglejere, konstaterer retten.

"Personerne blev ikke behandlet som individer, men alene som nødvendige brikker til opnåelse af den økonomiske vinding. Retten finder, at ovennævnte behandling af mennesker er særdeles kynisk," hedder det i dommen.

En advokat hjalp bagmændene med at oprette selskaber og holde generalforsamlinger. Han så ikke nødvendigvis de personer, som stod som indehavere af selskaberne.

Han havde travlt. I oktober 2014 oprettede han mellem 20 og 30 selskaber og mange enkeltmandsvirksomheder, hedder det.

I alt blev der ifølge Retten i Glostrup af de fem tiltalte begået bedragerier for 4,8 millioner kroner, inden en stor politistyrke stoppede festen.

Hovedmanden, Taha Mustafa Dahbour, der er palæstinenser fra Syrien, fik syv års fængsel, fordi han også begik groft skattesvig for 16,4 millioner.

De dømte har anket til frifindelse eller overvejer at gøre de.

/ritzau/