Bange for hest - Nu skal kødet DNA-testes

EU-landene har besluttet at gennemføre en lang række ekstra test af kød for at afsløre, om der er fusket med den type kød, der er i pakkerne. Og det er fødevareminister Mette Gjerskov (S) godt tilfreds med.

- Denne hestekødsskandale har nu bredt sig til det meste af Europa, og derfor er det vigtigt, at vi har en fælles koordineret indsats, siger Mette Gjerskov til Ritzau og tilføjer:

- Så kan vi om en måneds tid følge op og sige: Har vi de gode regler på plads, eller skal vi gøre noget mere?

Et EU-embedsmandsudvalg med ansvaret for fødevaresikkerhed har besluttet, at der skal gennemføres mindst 2250 ekstra dna-tests af forskellige produkter på tværs af EU. Derudover skal der tages én test for medicinrester for hver 50 ton kød.

EU-beslutningen kommer et par dage efter, at Fødevarestyrelsen satte en undersøgelse i gang af madvarer i danske supermarkeders frysediske.

Mette Gjerskov afviser, at de mange ekstra test er udtryk for hysteri fra de europæiske lovgiveres side.

- Jeg mener ikke, at vi overreagerer. Det er meget alvorligt, når man fusker med vores fødevarer. Folk skal være klar over, hvad det er, de spiser. En ting er at man blander hestekød i, men hvad bliver det næste, spørger hun.

De flere test får dog ikke fødevareministeren til at udstede nogen garanti for, at skandalen dermed er inddæmmet:

- Jeg tror ikke, vi er i en tid lige nu, hvor der er ret mange fødevareministre, der kan garantere noget som helst.

- Det handler om at genskabe forbrugernes tillid, og vi skal have stor sikkerhed for, at det, der står på emballagen, også er det, der er i varen, siger Mette Gjerskov.

Indtil videre er der fundet hestekød i oksekødsprodukter i Irland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Sverige, Tyskland, Danmark, Rusland og Norge.

Den franske virksomhed Spanghero beskyldes for bevidst at have solgt 750 ton hestekød som oksekød over de seneste seks måneder.

Spanghero har ifølge franske efterforskere produceret 4,5 millioner færdigretter med falsk varedeklaration, som skal være leveret til mindst 28 firmaer i 13 europæiske lande.

/ritzau/

Dagens Gossip