Bangladesh-aftale driller tøjfirmaer igen

I første omgang afviste de at skrive under. Men nu får danske tøj - og tekstilvirksomheder en ny mulighed for at blive klogere på den internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh og i sidste ende tilslutte sig den.

Det sker, når foreningen Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) sammen med sin norske søsterorganisation sætter branchen i stævne den 24. juni. Her vil danske og nordiske virksomheder, fagforbund og erhvervsorganisationer sidde på tilhørerpladserne og stille spørgsmål, når initiativtagerne til den internationale aftale præsenterer detaljerne i det omtalte partnerskab. Et partnerskab, som giganter som H&M og Tesco sammen med ca. 40 andre virksomheder har skrevet under på, men som de danske har undladt at tilslutte sig.

»Vi regner med at opfordre virksomhederne på mødet til at skrive under på aftalen,« siger sekretariatsleder i DIEH Hanne Gürtler med et forbehold for, hvad aftalen vil betyde for de mindre tøj - og tekstilvirksomheder.

Afgørelse på mødet

Fra de større virksomheders side lyder det samstemmende, at mødet den 24. juni vil være udslagsgivende for, om de vil underskrive den aftale, som de tidligere har sagt nej til. Her håber de blandt andet at få svar på, hvad aftalen vil koste dem, og om aftalen overlapper andre CSR-initiativer.

Brancheforeningen Wear fra Dansk Erhverv er positive over for aftalen, og medlemmerne Jysk, IC Companys og Texman fra PWT Group bekræfter alle at deltage i mødet.

»Vi er venligt stemt over for det internationale initiativ, dog er der lige nogle ting, som vi skal blive lidt klogere på, inden vi kommer med vores endelige anbefaling, men det er jo også formålet med mødet«, siger Torben Rosenstock, der er sekretariatsleder i Wear.

En »revolution«

På mødet vil fagforbundene 3F og HK Handel også deltage, og begge forbund håber på virksomhedernes underskrift. James Peter Stark, der er international/politisk sekretær i HK kalder det en »revolution«, hvis aftalen bliver gældende i hele Bangladesh, og Jesper Nielsen, der er international rådigiver i 3F, er enig:

»Jeg håber meget, at de danske virksomheder skriver under, for den internationale aftale er 'state of the art' inden for CSR. De virksomheder, der allerede har skrevet under, har vist deres gode vilje på den mest avancerede form for samfundsansvar,« siger han og fortsætter:

»Virksomhederne bør kræve af sine leverandører, at medarbejderne skal have frihed til at vælge, om de vil organisere sig i fagforbund. I Bangladesh har vi tidligere set, hvordan demonstrationer, vold og hærværk har været resultatet af frustrerede arbejdere. Det kunne ændres til velordnede forhandlinger, og det vil også være en fordel for virksomhederne.

Det nordiske møde kommer en måneds tid efter, at de danske virksomheder afstod fra at skrive under på den internationale brand-og bygningssikkerhedsaftale og i stedet gav håndslag på en dansk partnerskabsaftale uden reel binding. Oprindeligt blev den internationale aftale skrevet umiddelbart efter den tragiske ulykke i Savar, lidt uden for Bangladesh' hovedstad Dhaka, hvor knap 1200 syersker mistede deres liv, da deres arbejdsplads styrtede sammen.

Berlingske Business ville også gerne have spurgt Coop, Dansk Supermarked og DK Company om de deltager på mødet og om, hvordan de stiller sig over for den internationale aftale, men har forsøgt uden held.

Dagens Gossip