Bangladesh-ambassadør opfordrer tøjfirmaer til at fortsætte

Men det er altafgørende, at virksomhederne forbliver i landet og er med til at skabe den vækst, som Bangladesh har brug for. De seneste år er en til to millioner bangladeshere hvert år hevet ud af fattigdom på grund arbejdet, de kan få i tekstilindustrien, og landets vækstrater vokser fem til syv procent om året. Og det kunne ikke være sket uden virksomhederne, siger Svend Olling, der har været dansk ambassadør i Bangladesh i de seneste tre år, og som netop er vendt hjem igen.

»Selv om den humanitære katastrofe i Savar var stor, ville det have en endnu større humanitære omkostninger, hvis vi holdt op med at handle med Bangladesh,« siger han med henvisning til fabrikssammenstyrtningen for præcis to måneder siden, hvor 1.131 syersker omkom, mens de var på arbejde i byen Savar, lidt uden for Bangladesh-hovedstaden Dhaka.

»Der er ikke nogen, der har hele ansvaret. Men der er heller ikke nogen, der kan fraskrive sig ansvaret. Og det gælder alle fra politikere til forbrugere og tekstilvirksomheder,« lyder Svend Ollings vurdering.

Går ikke over

Siden ulykken i Savar har danske såvel som internationale tekstilvirksomheder været genstand for en tættere mediedækning, og fagforbund, forbrugere og politikere har stillet spørgsmålstegn ved, hvordan vestlige virksomheder handler med bangladeshiske leverandører.

Og fagforbundene Uni Global Union og Industriall har samtidig forfattet en international aftale om brand- og bygningssikkerhed, der blandt forpligter virksomhederne til at yde økonomisk støtte til de arbejdspladser, deres leverandører har ansvaret for.

Alt sammen faktorer, der har ændret de vilkår, som danske og udenlandske virksomheder gør forretninger med Bangladesh på.

»Vi har sagt til den bangladeshiske regering og producenterne, at denne her begivenhed har været en »game changer«. Det har fået alle op ad stolene, og der er sat store initiativer i værk for at skabe reformer,« siger Svend Olling og fortsætter:

»Der er ikke nogen i branchen, der tror, at det her går over. Hvis der opstår en ny katastrofe, vil alle vende tilbage og spørge, hvordan det så gik med reformerne. Og hvis man ikke kan vise, at der blev gjort noget, er den helt gal,« siger den tidligere Bangladesh-ambassadør.

Børnearbejde på gulvet

Svend Olling har på egen hånd besøgt flere tekstilvirksomheder i landet. Både som offentlig person på besøg og som privat besøgende. Og ifølge ham er der milevid forskel på fabrikkerne, der groft kan kategoriseres i de pæne, de middelgode og de helt forfærdelige fabrikker.

»De værste fabrikker ligger allerbagerst i mørke gyder, hvor du bliver jaget væk med en kæp. Her har jeg set børn sidde på gulvet og samle plastiklegetøj, mens de skulle have været i skole,« fortæller Svend Olling, der samtidig rubricerer de danske virksomheders samarbejdspartnere i den pæne ende.

Svend Olling ønsker ikke at tage stilling til den internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed, som 57 internationale og seks danske virksomheder nu har tilsluttet sig. Men han understreger vigtigheden af, at der er fælles standarder.

»Det er et positivt tegn, at man samler sig om fælles standarder,« siger han.

Ifølge Svend Olling er målet på lang sigt at få udviklet et retssystem, der virker effektivt, stærke fagforeninger, der spille op imod arbejdsorganisationer og få udryddet den udbredte korruption i landet. Indtil da er hans opfordring, at forbrugerne ikke må droppe at købe Bangladesh-produceret tøj, fordi de er i tvivl om, hvordan det er produceret. For det skal de gøre for at hjælpe den bangladeshiske befolkning til bedre levevilkår, lyder det.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip