Bankbosser får dom i straffesag inden sommerferien

Skrevet af admin

10/05/2015

Mest læste i dag

Lige inden sommerferien får otte topfolk fra bankverdenen at vide, om de er skyldige i mandatsvig, bedrageri og kursmanipulation.

1. juli vil Retten i Hjørring afsige dom i en af de senere års groveste sager om økonomisk kriminalitet i den finansielle sektor.

Inden da skal domsmandsretten lytte til de afsluttende indlæg fra anklagerne fra forsvarerne.

På tirsdag indleder Bagmandspolitiets repræsentanter deres procedure. Her vil de gennemgå beviser og fremlægge deres bud på, hvad straffen bør være.

Blandt de otte tiltalte er tre tidligere direktører fra Ebh Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland.

De har nægtet sig skyldige, og i uge 21 får deres advokater ordet.

En af de centrale figurer er den tidligere direktør i Ebh Bank, Finn Strier Poulsen.

Han optræder i samtlige de kriminelle forhold, som anklageskriftet beskriver - mandatsvig eller bedrageri for 10,5 millioner kroner og kursmanipulation med et udbytte på 6,9 millioner kroner.

"Det er utroligt, at det kan lade sig gøre," udbrød Strier Poulsen, da han i 2008 talte i telefon med sin fondschef om en handel med Keops obligationer.

Samtalen blev optaget og indgår som bevis i sagen - og ifølge Bagmandspolitiet var handlen kriminel, fordi den byggede på manipulation af kursen.

Først opkøbte banken obligationerne, som derefter blev solgt til Strier Poulsens hustru og datter. Da kursen efter en måneds tid var skudt i vejret, blev papirerne solgt til Morsø Sparekasse Fonden.

Familien havde scoret omkring en million kroner, mens fonden blev bedraget for cirka det samme beløb, påstås det.

Siden sagen begyndte i vinter har retten hørt en række båndoptagelser, studeret kursudvikling og hørt de tiltaltes og en håndfuld vidners forklaringer.

Desuden har en række nøglepersoners ferierejse til Malaga været i fokus. Her blev en af de kriminelle manøvrer nemlig planlagt, har anklagerne antydet.

Forløbet har ikke været uden dramatik. Den ene af de oprindelige anklagere, Ane Kallmeyer Bach, blev afsat af Vestre Landsret, fordi hun var inhabil.

Lidt senere faldt en jurist på den anden side af opgøret. Også advokat Bjarne Damm Johansen, der var reserveforsvarer, var inhabil og blev derfor ligeledes sat uden for døren.

/ritzau/