Banker bakker op om billige sommerhuslån

Skrevet af admin

12/07/2016

Dagens topnyheder

Finansrådet støtter billigere lån, så sommerhuskøbere kan låne 70 eller 80 procent af værdien i realkreditlån.

Det gavner landets mindre udviklede egne og borgere, som ellers ikke ville have råd til at købe et sommerhus, siger Jakob Legård Jakobsen, Finansrådets økonomiske direktør.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, vil hæve lånegrænsen for realkreditlån fra 60 til 70 eller 80 procent som for helårshuse. Venstre støttes af et blåt flertal i Folketinget.

- Vi vælger at tage de samfundsmæssige og sociale briller på og bakke op om forslaget, siger Jakob Legård Jakobsen.

I dag kan sommerhuse kun belånes med 60 procent af værdien i realkreditlån. Resten skal finansieres med dyrere banklån eller andet, men bankerne betaler ikke regningen, mener han.

- Jeg tror ikke, at det er så almindeligt, at man finansierer de resterende 40 procent i en bank. Jeg tror, at du kommer med friværdi fra din helårsbolig eller fra opsparing til at finansiere den resterende del af sommerhuskøbet, siger Jakob Legård Jakobsen.

Dels er banklånet dyrere end realkreditlånet, dels vil mange købere ikke belåne to boliger fuldt ud, så de selv delvist finansierer deres anden bolig.

Spørgsmål: - Mister bankerne forretning, hvis realkreditten må betale en større del af regningen?

- Det kan godt koste noget forretning i bankerne. Omvendt kan vi se en fordel i, at det skaber noget vækst og øget beskæftigelsen i de postnumre, som i forvejen måske har det lidt svært, siger Jakob Legård Jakobsen.

- Samtidig kan vi se muligheden for, at sommerhuse bliver tilgængelige for flere personer end i dag.

Større realkreditlån øger ikke risici for købere, og sommerhus skal stadig kreditvurderes, mener han.

- Som potentiel køber har du ikke krav på en belåning på 80 procent, siger Jakob Legård Jakobsen.

/ritzau/