Banker betaler sig løs af statens snærende bånd

Skattekamrene i langt de fleste banker bugner. De fede tider gør, at bankerne kan betale de individuelle statsgarantier tilbage, som de fik tildelt under Bankpakke II mellem februar 2009 og 31. december 2011. Garantierne skal betales tilbage inden udgangen af 2013, men langt de fleste banker gør det før tid, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

»Det vidner om at det går bedre i den danske banksektor. Bankerne har igen adgang til penge på markederne og kan derfor stå på egne ben igen,« siger Henrik Bjerre-Nielsen, administrerende direktør i Finansiel Stabilitet til Morgenavisen Jyllands-Posten.

50 banker tog imod tilbuddet om statsstøtte, og fik garantier for 194 milliarder kroner. I dag er de 128 milliarder blevet tilbagebetalt og de 75 milliarder af dem endda før tid.

Finansiel Stabilitet, landets ottende største bank og oprydder efter bankernes fest før finanskrisen, vurderer, at der kun vil være individuelle statsgarantier tilbage for omkring 15 milliarder kroner til sommer.

Og det er naturligt og positivt for bankerne at ville slippe ud af statens bånd så hurtigt som muligt.

»Statsgarantier pålægger bankerne klare begrænsninger for, hvordan de må bruge deres kapital. Det er en meget høj prioritet at komme ud af den klemme hurtigst muligt,« siger kapitalforvalter i Formuepleje Otte Friedrichsen til Jyllands-Posten.

Bankerne vil nemlig uden statens indblanding kunne agere frit igen og begynde at fokusere på bankdrift og på at optimere forretningen, indtjeningen og distributionen af kapital til aktionærerne, siger han til Jyllands-Posten.

De banker som kan have svært ved at stå på egne ben kan forlænge statsgarantierne med tre år frem til 31. december 2016. Det tillod Folketinget sidste efterår på den betingelse, at bankerne indgår en fusion. Indtil videre er det ifølge Finansiel Stabilitet kun Vestjysk Bank som har fået udstedt tilsagn efter fusionen med Aarhus Lokalbank og Den Jyske Sparekasse, som har fået betinget tilsagn som led i fusionen med Sparekassen Farsø.

Dagens Gossip