Banker giver ofte iværksættere afslag på lån

Her svarer 43,3 procent af 464 virksomheder, at de oplever finansiering som den største udfordring i 2013. Samtidig svarer 110 virksomheder, at de i det seneste år har fået afslag på at låne penge, og over 60 procent svarer, at de møder »dårlig« eller »meget dårlig« indstilling hos bankerne.

Det er et stort problem, da det hæmmer mindre og etablerede virksomheder samt iværksættere - der ifølge Erhvervsstyrelsen skaber knap hver anden nye arbejdsplads i Danmark - med at finde fodfæste og udvide forretningen.

»Det er skadeligt, at det er så stramt. Selv fornuftige projekter skal kæmpe hårdt for at få finansiering hos bankerne. Der er strammet for meget op, og det er skadeligt for forsøget på at komme tilbage på vækstsporet, som man forsøger på fra politisk hold,« siger professor ved Syddansk Universitet og ekspert i iværksætteri Torben Bager til avisen.

Professor på Aarhus Universitet John Parm Ulhøi, der er ekspert i entreprenørskab og iværksætteri, har siden finanskrisen oplevet, at bankerne er gået lidt i baglås:

»Det er naturligvis et alvorligt problem, for det er meget svært at opgradere et produktionsapparat uden at få rejst den nødvendige finansiering i bankerne. Det betyder, at muligheder for ekstra vækst og nye job reelt ikke bliver afprøvet og strander ved, at de ikke kan blive finansieret«.

Dansk Iværksætterforening oplever stor frustration blandt deres medlemmer over bankernes manglende villighed til at låne penge ud, siger formand Christian Walther. Han påpeger, at hvis bankerne giver afslag på lån til iværksættervirksomhederne, så »overlever de ikke. Eller også gør det deres vækst langsommere og dermed jobskabelsen herhjemme«.

Cheføkononom Niels Storm Stenbæk fra bankernes brancheorganisation, Finansrådet, erkender, at der ikke bliver lånt ud til så mange iværksættere og små virksomheder. Ifølge ham er problemet ofte, at iværksættere ikke har egenkapital nok.

»Der går tid, før de har opbygget nok til, at de er overlevelsesdygtige, og otte af ti overlever ikke. Det gør, at det er svært at vurdere, om det er en virksomhed, der vil gøre det godt. Vi savner, at iværksætterne selv møder op med mere risikovillig kapital,« siger han til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip